Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Toeristen Informatie Punt Eelde-Paterswolde

Welkom bij Tip-Eelde

Welkom op de site bij Tourist Info Eelde-Paterswolde Wij zijn 1 van de 2 toeristen informatiepunten 

in de gemeente Tynaarlo. Onderstaand ziet u de adressen van de twee TIP-Kantoren in de gemeente Tynaarlo. 


TIP Eelde/Paterswolde

Hoofdweg 179

9765 CC  EELDE

Tel. 050-3094640


TIP Vries

Schultestraat 4

9481 BC  VRIES

Tel. 0592-542982


Tourist Info is de vernieuwde naam voor VVV. In heel Drenthe zijn alle blauwe bordjes vervangen door het warme rood van Tourist Info.


De Tourist Info Punten (TIP) zijn herkenbaar aan het rode met witte logo en de grote i.


De TIPs verschillen van de oude VVV’s en zijn meer gericht op wat de toeristische ondernemers te bieden hebben. Naast de Tourist Info Punten, zijn er ook Tourist Info Folderpunten bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Hier zijn folders en verschillende soorten kaarten en routes te verkrijgen, echter voor uitgebreidere informatieverstrekking over o.a. evenementen bent u bij TIP Eelde-Paterswolde van harte welkom.


Tourist Info EELDE-PATERSWOLDE 

Bij ons kunt u zich laten informeren over Drenthe, diverse activiteiten en evenementen, wandel- en fietsroutes, de natuurgebieden, de verschillende overnachtingsmogelijkheden.


Ondernemers, verenigingen, stichtingen

U kunt bij ons gratis uw evenementen aanmelden  via ons formulier of email: info@tip-eelde.nl  die worden geplaatst in onze UIT-TIP'S 

Folders en raambiljetten kunt u bij ons aanleveren. 


OPENINGSTIJDEN:

 DINSDAG T/M VRIJDAG      

 10.00 - 18.00 UUR  

 ZATERDAG

 10.00 - 16.00 UURArtikelen

Volg de nieuwste gebeurtenissen in Eelde Paterswolde

lezing

De Weg

      

Vertelconcert over een tiener en haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. De gevierde mezzosopraan en harpiste Ekaterina Levental vertelt haar indrukwekkende migratieverhaal.

 

"Als alles bijna helemaal tot stilstand is gekomen, op het punt staat uit elkaar te vallen, dan komt de hoop in beweging, op zoek naar ademruimte."

 

In "De Weg" vertelt Ekaterina Levental het aangrijpende verhaal over haar zoektocht samen met haar joodse ouders, naar vrede en rust. In deze persoonlijke muziektheatervoorstelling op zaterdag 13 april, neemt zij het publiek mee op de weg die zij als tiener aflegde. Die weg, door verschillende landen, begon in haar geboorteplaats Tasjkent (Oezbekistan), toen zij en haar joodse familie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet in Oezbekistan konden blijven door oplaaiend antisemitisme. Uiteindelijk eindigde haar zoektocht in haar huidige woonplaats Amsterdam.

Het verhaal over afwijzing, verlies, veerkracht en hoop, gezien door de ogen van een tiener, wordt geïllustreerd met prachtige muziek: muziekstukken en liederen die naadloos bij het verhaal passen, van Rachmaninov, Rossini, Tsjaikovsky, Verdi, Sjostakovitch, Saint-Saëns en Ludwig van Beethoven.

Ekaterina speelt harp, zingt, danst en vertelt over haar afkomst en hoe die van de ene op de andere dag bepalend werd in het alledaagse leven. Hoe ze op haar weg zocht naar het sprookje, zoals ze dat kende uit het theater. Gedreven door een onuitputtelijke veerkracht, en hoop. "Weer een station. Ik zie borden Amsterdam".

'De Weg' is een bijzonder verhaal, dat tegelijkertijd zeer herkenbaar is.

 

Begin april 1945 werden Eelde en Paterswolde bevrijd. Ter markering van deze gebeurtenis hebben de Culturele Raad en het Herdenkingscomité Eelde gezamenlijk deze bijzondere voorstelling georganiseerd.

 

Locatie: Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde; Aanvang 20:15 uur

Toegang € 10,00. De voostelling duurt 75 minuten.

Voorverkoop: TIP-kantoor, Micadeau Mode, Hoofdweg 179, Paterswolde (050 – 309 46 40)

museum

Molenmuseum De Wachter te Zuidlaren

Museum De Wachter te Zuidlaren
Op 20 april 2019 is Museum De Wachter weer geopend en zijn we weer in staat om onze bezoekers te verwelkomen.

Stoommuseum, Molenmuseum,Ambachtenmuseum, uit grootmoederstijd-museum,

  • Er zijn 16 werkende stoommachines, waarvan een aantal mobiel (locomobiel/ tractor/stoomraderboot/trein)
    Op zaterdag zijn de meeste werkend te zien. Door de week staan ze er prachtig bi


De Wachter is als molen uniek. Het is een korenmolen, een oliemolen en een specerijenmole

We malen koren, we slaan olie (uit lijnzaad), en malen diverse specerijen.


De Wachter heeft diverse (werkende) ambachten. 
zo zijn er een smid, een klompenmaker, een stelmaker, houtdraaier, bakker, molenaar en olieslager.
          Maar ook de stoommachinist en schipper zijn vaklieden.

Bij De Wachter is een grote hoeveelheid spullen uit "grootmoeder tijd"te vinden. Hierbij is ook veel van de beroepen uit het dorp" als bijv. boer, slager, schoenmaker, drukker of klokkenmaker te vinden.


 

Contact

Museum De Wachter
Havenstraat 36
9471 AM 
tel. 050-4090308-31 385 631

excursie

De Onlanden

 


UITNODIGING INFOAVOND GEBIEDSVISIE DE ONLANDEN  

 

Het natuurgebied De Onlanden, is in de korte tijd dat het bestaat, een belangrijk gebied geworden voor natuur en recreatie. Het succes van dit natuurgebied vraagt om een gebiedsvisie voor de komende 18 jaar. In de afgelopen periode hebben de terreinbeheerders samen met tal van andere belangengroepen deze visie vorm gegeven. Zij willen u graag informeren over deze gebiedsvisie. Deze inloopavonden vinden plaats op drie verschillende data; 9 mei De Onlanderij Eelderwolde, 15 mei Café Ensing Peize en 16 mei in Het Rode Hert in Roderwolde. De infoavonden starten om 19.00 en eindigen om 21.30 uur.

 

De Onlanden hebben zich ontwikkeld tot een waardevol natuurgebied met de functie waterberging. Veel dieren en mensen weten het gebied te waarderen. Naast de waarde voor natuur herbergen De Onlanden ook cultuurhistorische waarde. De ontwikkelingen in de Onlanden vragen om keuzes voor de lange termijn. Daarom hebben de gebiedsbeheerders Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Groninger landschap en het Drents landschap besloten een gebiedsvisie op te stellen voor de komende 18 jaar. Er is gekozen om 4 centrale thema’s uit te lichten namelijk; moeras en successie, cultuurhistorie, recreatie en invasieve soorten. Op de infoavonden willen de terreinbeheerders u graag verder informeren over deze visie. Daarnaast zijn de terreinbeheerders ook benieuwd naar u mening en gaan daar graag met u over in gesprek.

 

Via de onderstaande link willen we u vragen de Natuur Enquête over De Onlanden in te vullen.

 

https://nl.surveymonkey.com/r/TTRYTSM

 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Bart Zwiers, telefoon (06) 55825103

 

 

 

expositie

Galerie Lemferdinge-Dieren


Lezing

Een knipperend ogenblik, portret van Remco Campert

Donderdag 7 maart, 20:00 uur

EEN KNIPPEREND OGENBLIK: PORTRET VAN REMCO CAMPERT

Lezing door Mirjam van Hengel

Misschien herinnert u zich nog, dat Mirjam van Hengel vorig jaar in de bibliotheek een prachtige lezing heeft gehouden over haar biografie van Leo en Tineke Vroman. Dit jaar heeft de Culturele Raad Eelde haar wederom uitgenodigd; deze keer om donderdag 7 maart te komen vertellen over haar veelgeprezen biografie van Remco Campert: “Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert”.

Twee jaar lang was Mirjam van Hengel elke vrijdagmiddag te gast in huize Campert, waar ze vrijelijk hem en zijn vrouw vragen mocht stellen en al zijn papieren mocht inzien. Dat leidde tot een biografie die anders is dan gebruikelijk in Nederland; persoonlijker, selectiever en literairder. Het in het najaar van 2018 verschenen werk kreeg goede recensies en wordt geroemd als “een rijk geschakeerd portret van een schrijver die altijd zwijgzaam was over zichzelf”.

U kunt Mirjam van Hengel’s eigen verhaal over het tot stand komen van deze biografie horen in de Bibliotheek, (Wolfhorn 1, 9761 BA Eelde) op donderdag 7 maart om 20.00 uur.

Entree € 7,50, voor leden bibliotheek € 6,50. Voorverkoop Bibliotheek Eelde, tel. 088 012 8215

Film

Filmfabriek Bunne; Visage Village

Zondag 24 feb, 15.00 uur:  Visages Villages

De Filmfabriek (Peizerweg 2, Bunne)

Regisseuse en fotografe Agnès Varda is een markante figuur in de Franse cinema. Samen met JR, een eigenzinnige kunstenaar met een grootse verbeelding, vormt ze een uniek duo. Agnès is inmiddels in de tachtig, JR midden dertig. In de vrolijke documentaire ‘Visages Villages’, die de Culturele Raad Eelde op zondag 24 februari vertoont, trekken Agnès en JR samen door Frankrijk, waarbij ze zich laten leiden door toeval, passie en intuïtie. Ze portretteren de mensen die ze ontmoeten, ze maken foto's van fabrieksarbeiders, echtgenotes van dokwerkers uit Le Havre, een cafémedewerker, een postbode. Hun portretten, opgeblazen tot reuzenformaat, komen terecht op muren, loodsen of containers. Een watertoren wordt beplakt met vissen. Mensen samenbrengen, tijd doorbrengen met degenen die normaal niet in de schijnwerpers staan, dat is de achterliggende gedachte. Het resultaat is vaak ontroerend.

Hun reis schept een band waarin het voormalige boegbeeld van de nouvelle vague (Agnès) en de inmiddels wereldberoemde fotograffitikunstenaar (JR) elkaar als kunstenaars vinden en het landschap tot museum maken. Ze vullen elkaar perfect aan. Hun hartverwarmende vriendschap vormt de basis voor een waarachtige en lieve roadmovie.

Zo is ‘Visages Villages’ van alles tegelijk: de weerslag van een geslaagd graffitiproject, een ode aan de onbekende Fransman, een kijkje in de keuken van twee kunstenaars, een mijmering over de loop van het leven. Bovenal is het een speels en liefdevol essay over het verschil tussen kijken en zien. (Frankrijk 2017, Duur: 90 minuten)

Toegang: € 10,00 (incl. koffie / thee)

Reserveren: www.cultureleraadeelde.nl

 


lezing

De Russische Ziel

Donderdag 14 februari, 20:00 uur, Museum Vosbergen

DE RUSSISCHE ZIEL 

LEZING OVER RUSSISCHE POËZIE, LITERATUUR EN SCHILDERKUNST

DOOR KAREL VAN OLFFEN 

Muziek en poëzie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door poëzie en muziek te combineren, ervaart de luisteraar hoe taal en muziek in elkaars verlengde liggen, elkaar versterken.

In deze lezing zal worden gesproken over de bijzondere geschiedenis en ontwikkeling van de Russische  literatuur en muziek. Speciaal de 19e eeuw , wanneer de Russen eindelijk hun eigen Nationale stijl hebben gevonden, staat hierbij centraal. De componist Moesorgski is hier de grote vernieuwer. Met zijn radicale breuk met de Westerse muziektraditie begeeft hij zich op het pad van de “ waarheid “ in de kunst. Dat zal een zoektocht worden naar de menselijke emotie, naar de “ Russische ziel “. Moesorgski richt zich op de gesproken taal en het vinden van een muzikaal equivalent daarvan. Belangrijk voor alle componisten uit deze tijd waren natuurlijk de Russische dichters en schrijvers zoals  Poesjkin, Tolstoj, Tjoettsjev, Nekrasov  en nog vele anderen. 

In het bijzonder Poesjkin werd gezien als  de “ hofleverancier “ van schitterende poëzie. Een groot aantal van zijn verzen is door de componisten van “ Het machtige hoopje “ op muziek gezet. Om deze prachtige culturele periode nog meer luister bij te zetten, worden ook dwarsverbindingen met de Russische schilderkunst gelegd.

Karel van Olffen is musicus. Na zijn opleiding aan het conservatorium in Amsterdam, specialiseerde hij zich in de geschiedenis van de Russische muziek en haar dwarsverbindingen met de Russische literatuur en schilderkunst.

 Locatie: Museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35, 9761 TJ Eelde

Entrée € 8,00 (incl. consumptie). Voorverkoop: Museum Vosbergen, tel. 050 - 308 1291 of

 info@museumvosbergen.nl

De jonge Poesjkingezellig feestje

Kleintje Koepeltjes


Concert

Wille & The Bandits in De Amer

Wille & The Bandits: muzikale smeltkroes

Met Wille & The Bandits, uit het Engelse Cornwall, heeft De Amer zondag 20 januari (14.00 uur) een band in huis, die regelmatig de oversteek maakt naar het Europese vasteland. In 2016 was de band ook al eens in Amen. Wille Andrews, zang en (slide) gitaar,  Andrew Naumann (drums) en Matthew Brooks (bas, zang) hebben een geheel eigen benadering van blues en bluesrock. Ook weten ze boeiende cross-overs te maken met roots, folk en latin. In die muzikale smeltkroes zet Wille Andrews de toon. Niet alleen met zijn temperamentvolle stem, maar eveneens als schrijver van de meeste teksten, die vaak maatschappijkritisch zijn. Andrews experimenteert ook voortdurend met (vintage) instrumenten en geluiden. Zo levert een Duitse Weissenborn lapsteelgitaar het Hawaï-effect. Andrew Naumann heeft naast de drumkit ook een djembé tot zijn beschikking.

Het repertoire van Wille & The Bandits, waarin Matthew Brooks een prima tweede stem zingt, omvat covers, afgewisseld door eigen werk. De band bestaat uit energieke en creatieve muzikanten die ook nog eens hun betrokkenheid bij het lot van de wereld uitdragen. Een optreden van Wille & The Bandits laat het publiek dan ook meestal niet onberoerd.

Reserveren via: 06 8322 5680 of                 

 reserveren@cafedeamer.nl

Zondag 20 januari 2019

Wille & The Bandits (Blues/Bluesrock)

De Amer in Amen

Aanvang: 14.00 uur

Entree: € 19,00

Concert

Folk uit Bristol in De Amer

Virtuoze folk uit Bristol in Amen

 

Kit Hawes en Aaron Catlow spelen op zaterdag 19 januari (20.00 uur) voor het eerst in De Amer, maar de roem is het folkduo uit Bristol al vooruit gesneld. Wie de recensies  van hun optredens leest, ontmoet louter bewondering en enthousiasme. Kit Hawes (gitaar) en Aaron Catlow (viool) onderscheiden zich met vliegensvlug snarenwerk, bezield vioolspel en fijne samenzang. Niet voor niets is Hawes genomineerd als Instrumentalist of The Year bij de UK Americana Awards.

Volgens Catlow is folkmuziek er niet om noot voor noot nagespeeld te worden. Dat is de reden dat zij traditionals in nieuwe, frisse arrangementen hebben gestoken. Hawes en Catlow, die hun sporen al in andere bands verdienden, beperken zich niet tot Engelse folk, maar waaieren lekker uit naar andere windstreken. Voor razendsnelle gipsyswing draaien ze hun hand niet om, een prachtig instrumentaal stuk van Hawes over De Lofoten ademt Scandinavië en aanstekelijke Russische deuren komen eveneens voorbij. Ook Amerika is niet in sommige nummers niet ver weg.

Reserveren via: 06 8322 5680 of

 reserveren@cafedeamer.nl

Zaterdag 19 januari 2019

Kit Hawes & Aaron Catlow (Folk)

De Amer in Amen

Aanvang: 20.00 uur

Entree: € 19,00