Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Toeristen Informatie Punt Eelde-Paterswolde

Welkom bij Tip-Eelde

Welkom op de site bij Tourist Info Eelde-Paterswolde Wij zijn 1 van de 2 toeristen informatiepunten 

in de gemeente Tynaarlo. Onderstaand ziet u de adressen van de twee TIP-Kantoren in de gemeente Tynaarlo. 


TIP Eelde/Paterswolde

Hoofdweg 179

9765 CC  EELDE

Tel. 050-3094640


TIP Vries

Schultestraat 4

9481 BC  VRIES

Tel. 0592-542982


Tourist Info is de vernieuwde naam voor VVV. In heel Drenthe zijn alle blauwe bordjes vervangen door het warme rood van Tourist Info.


De Tourist Info Punten (TIP) zijn herkenbaar aan het rode met witte logo en de grote i.


De TIPs verschillen van de oude VVV’s en zijn meer gericht op wat de toeristische ondernemers te bieden hebben. Naast de Tourist Info Punten, zijn er ook Tourist Info Folderpunten bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Hier zijn folders en verschillende soorten kaarten en routes te verkrijgen, echter voor uitgebreidere informatieverstrekking over o.a. evenementen bent u bij TIP Eelde-Paterswolde van harte welkom.


Tourist Info EELDE-PATERSWOLDE 

Bij ons kunt u zich laten informeren over Drenthe, diverse activiteiten en evenementen, wandel- en fietsroutes, de natuurgebieden, de verschillende overnachtingsmogelijkheden.


Ondernemers, verenigingen, stichtingen

U kunt bij ons gratis uw evenementen aanmelden  via ons formulier of email: info@tip-eelde.nl  die worden geplaatst in onze UIT-TIP'S 

Folders en raambiljetten kunt u bij ons aanleveren. 


OPENINGSTIJDEN:

 DINSDAG T/M VRIJDAG      

 10.00 - 18.00 UUR  

 ZATERDAG

 10.00 - 16.00 UURArtikelen

Volg de nieuwste gebeurtenissen in Eelde Paterswolde

evenement

Lefthand Freddy & Band


 


Lefthand Freddy

Huidige bezetting:

Lefthand Freddy : gtr./vocals
Berend (boogie B) Reining: gtr.
AndrÈ van der Werf: bassguitar/vocals
Hans Waterman : drums

Lefthand Freddy is inmiddels uitgegroeid tot een bluesinstituut in Nederland maar ook ver daar buiten, getuige de vele lof uitingen in de (inter)nationale pers. De band rond gitarist/ zanger/entertainer Lefthand Freddy draait al tientallen jaren mee en speelde door de jaren heen o.a op het Leberkusener Jazzfestival(Dtsl), het Gloucester Bluesfestival (GB) , het Nuit de Blues(FR), het Sziget Festival (Hongarije)en in de Londense 100 club.

In de huidige samenstelling met drumlegende Hans Waterman(Cuby&The Blizzards,Solution,Pretty Things e.v.a),zoon Berend Reining op gitaar en Andre van der Werf op bas werd de laatste cd SOUL STRINGS uitgebracht. Enkele recensie citaten: een meesterwerk,1 van de beste cdís van 2014,elf juweeltjes aan eigen nummers,een must voor andere gitaristen in Nederland.
Live is de band onverslaanbaar; recent rapporteerde bluesmagazine:
Weergaloze band,wat een spelvreugde:een parel op de kroon van de Nederlandse bluesmuziek! Fred is een werkelijk fabuleuze, virtuoze gitarist ,entertainer en showman die de sterren van de hemel speelt en de zaal in no time op de kop zet.

Berend "Boogie B" Reining gitaar
Fredís zoon op gitaar is de spreekwoordelijke appel die niet ver van de bluesboom is gevallen.Met eigen geluid en boogie specialiteit.

Hans Waterman (eerder beroemd in o.a. C+B, Jan Akkerman Band, Solution en The Pretty Things; tevens auteur van "Drumsolo, 35 jaar te laat naar bed") wordt medio 2009 na enkele succesvolle optredens Lefthands nieuwe drummer.

AndrÈ van der Werf: basgitaar/vocals
Speelde freelance/gastrollen bij een nauwelijks op te noemen reeks van musici en bands: Nou ja een paar dan: Georgie Fame,Swamp,het kopspijkercabaret,Jan Akkerman,Nick Bult,Ginaís band of blues en vele vele anderenÖ

Een greep uit de internationale persmap:

Frankrijk: enthousiasme du public qui dÈcouvre un vrai phÈnomËne.
Engeland: top band , they link immaculate technique to the intensity of Delta and Chicago blues.
Duitsland: eine einzigartige band , affengeil! Live ist die band fast unschlagbar.
BelgiÎ: verzorgde gepassioneerde blues met veel dynamiek;
verbluffend mooie gitaarsoloís, een bijna academisch onderlegde ritme sectie .
AANVANG: 21:30 UUR  TOEGANG: 10 Ä pp. aan de zaal. zaterdag 22 februari

CafÈ Theater G & A Boelens  Hoofdweg 83  9761 EC Eelde 0503091323

evenement

Winterdichters in Cafe Boelens


evenement

Dans in Paterswolde


evenement

Baardmannetjes in De Onlanden

 


BAARDMANNETJES IN DE ONLANDEN  

 U zult wel denken Baardmannetjes in de Onlanden? Nee, het gaat hier niet om mannetjes met baarden maar om de fantastische vogelsoort met de naam Baardmannetje. Samen met de boswachter, zonder baard, van Natuurmonumenten gaat u zondag 26 januari op ontdekking in De Onlanden. U start om 10.00 vanaf De Onlanderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde. De tocht duurt ongeveer twee uur en gaat door de schitterende Onlanden. 

Baardmannetjes zijn weer terug in de Onlanden

Een spectaculaire vogel met de kenmerkende baard als tekening. Het landschap in De Onlanden is het perfecte leefgebied voor deze vogel. Hoe komen deze prachtige vogels in de winter aan hun voedsel in De Onlanden? Waarom bevriezen de poten van de eenden niet in het koude water? Over dit en andere winterse wetenswaardigheden vertelt de boswachter je tijdens deze excursie.

Aanmelden en kosten

Van een beetje kou zijn we niet bang. Slecht weer bestaat niet, enkel slechte kleding! Dus laat je niet weerhouden en stap mee op de fiets. Tijdens deze wandeling heb je voldoende tijd om van de omgeving te genieten en naar het verhaal van de boswachter te luisteren. Heb je zin om mee te gaan? Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl. Kosten leden: €7,00 Niet leden €8,00 Kinderen €4,00 Niet lid €5

De Onlanderij

Na afloop kun je nog even binnenlopen bij De Onlanderij. Warme chocomel of de befaamde Onlanden burger staan op je te wachten!

 Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Bart Zwiers, telefoon (06) 55825103

evenement

De Grens

Vrijdag 6 maart, 20:00 uur

Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

DE GRENS door Ekaterina Levental, mezzo-sopraan, harpiste, performer

Op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde treedt Ekaterina Levental op vrijdag 6 maart op in de Herberg van Hilbrantsz. Haar muziektheatervoorstelling ‘De Grens’ is gebaseerd op dagboekfragmenten van haar uit de periode waarin ze als 16-jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman-show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in diverse opvangkampen.

We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip. Ekaterina laat op ontroerende en confronterende wijze zien hoe het leven is in een niemandsland, als hoop het enige is wat rest.

‘De Grens’  is het vervolg op de succesvolle solo-voorstelling ‘De Weg’. Daarin vertelt zangeres en harpiste Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. Een weg die eindigt in een veilig politiebureau op de Wallen in Amsterdam. ‘De Grens’  begint daar waar ‘De Weg’ eindigt.

Een jonge vrouw, die vecht voor haar bestaan, dwars door grenzen, voorbij het oordeel. Ekaterina vertelt, speelt, zingt en begeleidt zichzelf op de harp.

De Grens’ vertelt je een waargebeurd en hoopvol verhaal, opgetekend aan de rand van Nederland, met humor en prachtige muziek.

Ekaterina Levental studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theatermaker. Ze werkte als soliste met muziektheatergezelschappen als LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee en anderen. Zij maakt deel uit van Duo Bilitis, waarmee zij diverse internationale prijzen won. Recentelijk maakte Ekaterina haar debuut bij de Nationale Opera en gaf wereldwijd concerten.

Chris Koolmees startte zijn loopbaan als decorontwerper voor diverse theatergroepen. Sinds 1989 werkt hij als vormgever voor tv producenten en ontwerpt hij decors en leaders. Daarnaast werkt hij als conceptontwikkelaar en vormgever aan tentoonstellingen en experiences. Hij ontwikkelt interactieve installaties voor de publieke ruimte en past deze ook toe in zijn theatervormgeving. In zijn werk als theaterregisseur onderzoekt hij nieuwe wegen om klassieke en moderne muziek te ensceneren.

Entrée €12,50.  Voorverkoop: TIP (in Micadeau Mode), 

Hoofdweg 179, Paterswolde. Tel 050 309 4640

 

evenement

Madame CrocheOp uitnodiging van de Culturele Raad Eelde wordt op vrijdagavond 7 februari in de Melkfabriek in Bunne een concert gegeven door zangeres Gea Passies en pianist Johanan Havinga. Het duo treedt op met een muzikale voorstelling over de Franse componist Achille Claude Debussy (1862-1918), getiteld Madame Croche.


evenement

Kamermuziekdag 21 maart 2020

Inschrijving geopend voor Kamermuziekdag 21 maart 2020

 

Speciaal voor amateur muzikanten die graag eens met anderen willen samenspelen, organiseert Muziekschool Klankrijk Drenthe op 21 maart voor het vierde achtereenvolgende jaar een kamermuziekdag in Podium Zuidhaege in Assen.

In kleine groepen wordt gewerkt aan stukken van onder anderen Grieg, Schubert en Frescobaldi, Ook wordt er Klezmer muziek gespeeld en zelfs muziek uit een musical! Nieuw dit jaar is een ensemble speciaal voor gitaristen.

 

Alle repetities staan onder de deskundige leiding van docenten van Muziekschool Klankrijk Drenthe. Aan het eind van de dag hebben de deelnemers de mogelijkheid om tijdens een korte presentatie het resultaat aan elkaar te laten horen.

 

Inschrijven is mogelijk tot en met 30 januari via klankrijkdrenthe@gmail.com.

Meer informatie over de dag is te vinden op: http://www.klankrijkdrenthe.nl/kamermuziekdag

film

Filmfabriek Bunne; Das Schweigende Klassenzimmer

Zondag 19 januari 2020, 15:00 uur, Filmfabriek in Bunne

Das schweigende Klassenzimmer

Het is 1956 en twee middelbare scholieren, Theo en Kurt, uit de toenmalige DDR bezoeken een bioscoop in West-Berlijn. Dat kon toen nog, want het is dan vijf jaar voor de bouw van de muur. In het bioscoopjournaal zien de tieners een versie van de door Sovjet-troepen onderdrukte Hongaarse opstand die volstrekt niet strookt met de Oost-Duitse propaganda.

Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Die minuut zet een kettingreactie in gang die levenslange consequenties krijgt.

Want als dit gebaar ter ore komt van het Ministerie van Onderwijs wordt het als een contrarevolutionaire daad beschouwd, met verstrekkende gevolgen voor de scholieren.

 

Regisseur Lars Kraume baseerde zijn vrije bewerking van deze historische gebeurtenis op het gelijknamige boek van Dietrich Garstka, die het destijds zelf als scholier meemaakte.

Na bekroning op het filmfestival van München werd dit politieke drama in september op Film by the Sea uitgeroepen tot beste boekverfilming. Het kreeg er ook de hoogste publiekswaardering.

 

Speelduur 111 min.

Reserveren www.CultureleRaadEelde.nl. Toegang € 10,00 (incl. koffie /thee)

Filmfabriek Bunne, Peizerweg 2, Bunne

 

theater

Theater Cafe Boelens - De Collectie

Vrijdagavond 17 januari  20:00 uur  

STICHTING
THEATERWERKPLAATS
   Presenteert:  DE COLLECTIE  Van Harold Pinter      Door Toneel Overdag

DE COLLECTIE VAN HAROLD PINTER : De collectie speelt in twee huizen die in een betere buurt van een stad staan.  In elk huis woont een stel, twee mannen en een  echtpaar man en vrouw, een van de partners van  ieder stel is actief in de modewereld.  Zij ontmoeten elkaar op een designerbijeenkomst.  Na die bijeenkomst treffen zij elkaar in een hotel.  De andere partners vragen zich bij hun thuiskomst  af wat er precies tussen hen gespeeld heeft.  Nu ontwikkelt zich een spel waarin het woord  collectie voor meerdere interpretaties gaat gelden.  Een collectie van leugens, waarheden en beloften.  Een spel waarin ieder voor zich zijn macht over  de ander probeert uit te oefenen.  Komen zij eruit ?  Wie Pinter kent weet dat hij het absurdisme  niet schuwt.  Regie: Peter van Kruining  Licht: Jaap de Vries. Rolverdeling: Stella Horne, mode -ontwerper: Marjan Zwiers. James Horne : Ton Koster. Harry Kane; Jan Roelofs. Bill Lloyd,mode ontwerper Dick Hovius

Een theatervoorstelling moet boeien, aanzetten tot meedenken en meevoelen en stof geven voor gesprekken achteraf.  Dat lukt uitstekend met de stukken van Harold Pinter (1930 – 2008) . 
Pinter, de enige toneelschrijver ooit die de Nobelprijs voor literatuur kreeg, geeft raadsels op, toont een afgrond van gevoelens onder schijnbaar alledaags geleuter en brengt altijd spanning en dreiging. Hij bereikt  een maximum aan resultaat met een minimum aan middelen. 
In “de Collectie” zijn al deze elementen aanwezig. Met een kleine bezetting in een niet te lang stuk  zien we mensen met elkaar omgaan op een manier die heel gewoon lijkt. Maar je voelt dat  wat niet gezegd wordt  vaak belangrijker is dan wat wel gezegd wordt. Er is dreiging; er is spanning. Wie moeten we geloven ? Wat is er nu eigenlijk gebeurd ? Een echt “Pinteriaans” stuk. Ik verheug mij op de discussie achteraf.
Peter van Kruining

Locatie: Theater Cafe Boelens, Hoofdweg 83 te Eelde

Toegang: 10:00 €  incl. koffie/thee  Reserveren?  0503091323 of info@cafeboelens.nl  of gboelens@home.nl  Vrijdagavond 17 januari  20:00 uur
         

Lezing

Bauhaus in Drachten


Lezing: BAUHAUS IN DRACHTEN door kunsthistorica Margaret Breukink

Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, Paterswolde

Het is al jaren gebruikelijk dat de Culturele Raad Eelde in januari een architectuurlezing organiseert. Helaas is dit jaar de uitgenodigde architect wegens een grote opdracht niet in de gelegenheid om die lezing te geven. Maar gelukkig hebben we op korte termijn kunsthistorica Margaret Breukink bereid gevonden om zijn plaats op donderdag 16 januari over te nemen. En ook nog met een lezing die veel te maken heeft met architectuur en aansluit bij de tentoonstelling ‘Bauhaus in Drachten’, die nog tot 16 maart in Museum Dr8888 te zien is.

Nederlandse ontwerpers zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Bauhaus. De Nederlandse architecten J.J.P. Oud en Mart Stam droegen bij aan de ‘Bauhaus-wijk’ Weissenhoffsiedlung in Stuttgart, waar ze huizen bouwden naast ontwerpen van Mies van der Rohe, Gropius en Le Corbusier. Bauhausoprichter Walter Gropius kende het werk van De Stijl goed, de beweging was in 1917 opgericht door onder anderen Theo van Doesburg.

Van Doesburg wilde les geven aan Bauhaus en meldde zich in Weimar, zonder uitnodiging. Zijn persoonlijkheid botste echter met de Duitsers. Van Doesburg had bovendien kritiek op Gropius. De samenwerking werd niets, maar zijn ideeën over Het Nieuwe Bouwen, modernisme zoals De Stijl dat propageerde, hebben wel invloed gehad op de ontwikkeling van Bauhaus. 

De lezing vindt plaats in Galerie Lemferdinge en begint om 20.00 uur.

Toegang € 5,00 (incl. koffie / thee). Traplift aanwezig.

Voorverkoop: TIP (in Micadeau Mode), Hoofdweg 179, Paterswolde Tel. 050 – 309 4640