Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Toeristen Informatie Punt Eelde-Paterswolde

Welkom bij Tip-Eelde

Welkom op de site bij Tourist Info Eelde-Paterswolde Wij zijn 1 van de 2 toeristen informatiepunten 

in de gemeente Tynaarlo. Onderstaand ziet u de adressen van de twee TIP-Kantoren in de gemeente Tynaarlo. 


TIP Eelde/Paterswolde

Hoofdweg 179

9765 CC  EELDE

Tel. 050-3094640


TIP Vries

Schultestraat 4

9481 BC  VRIES

Tel. 0592-542982


Tourist Info is de vernieuwde naam voor VVV. In heel Drenthe zijn alle blauwe bordjes vervangen door het warme rood van Tourist Info.


De Tourist Info Punten (TIP) zijn herkenbaar aan het rode met witte logo en de grote i.


De TIPs verschillen van de oude VVV’s en zijn meer gericht op wat de toeristische ondernemers te bieden hebben. Naast de Tourist Info Punten, zijn er ook Tourist Info Folderpunten bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Hier zijn folders en verschillende soorten kaarten en routes te verkrijgen, echter voor uitgebreidere informatieverstrekking over o.a. evenementen bent u bij TIP Eelde-Paterswolde van harte welkom.


Tourist Info EELDE-PATERSWOLDE 

Bij ons kunt u zich laten informeren over Drenthe, diverse activiteiten en evenementen, wandel- en fietsroutes, de natuurgebieden, de verschillende overnachtingsmogelijkheden.


Ondernemers, verenigingen, stichtingen

U kunt bij ons gratis uw evenementen aanmelden  via ons formulier of email: info@tip-eelde.nl  die worden geplaatst in onze UIT-TIP'S 

Folders en raambiljetten kunt u bij ons aanleveren. 


OPENINGSTIJDEN:

 DINSDAG T/M VRIJDAG      

 10.00 - 18.00 UUR  

 ZATERDAG

 10.00 - 16.00 UURArtikelen

Volg de nieuwste gebeurtenissen in Eelde Paterswolde

expositie

Galerie Lemferdinge-Verbinding

l

Culturele Raad Eelde organiseert in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap de expositie Verbinding met werk van Gina Bilyam, Linda Keuris, Rob Koot en Flos Pol

Locatie Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2 te Paterswolde, geopend op zaterdag van 14.00-17.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur (26 januari gesloten) expositie is van 11 januari t/m 15 maart

www.cultureleraadeelde.nlevenement

Kerst op De Onlanderij

Kom kerst vieren op De Onlanderij!

Op zondag 22 december en op Eerste en Tweede Kerstdag heeft Natuurmonumenten wederom de schuur op De Onlanderij omgetoverd tot een Levende Kerststal. Ezels, koeien, schapen en natuurlijk Jozef, Maria en de drie wijzen heten je van harte welkom. Kom je langs? Het is zeker de moeite waard! Let op: Op maandag 23 en dinsdag 24 december is zowel de Levende Kerststal als de horeca van De Onlanderij gesloten.

Kom in de kerstsfeer op De Onlanderij!

In de schuur op De Onlanderij zijn de boswachters en vele vrijwilligers al weer druk bezig met de opbouw van de Levende Kerststal. Boswachter Bart Zwiers vertelt enthousiast: "Dit jaar maken we er weer een feestje van op De Onlanderij. Kerstbomen staan verspreid op het terrein en in de schuur. Warm lekker op bij het vuur in het herderskamp en ontdek in de schuur de stal met daarin een ouderwets kersttaffereel. Ga op zoek naar wilde dieren in het 'Bos van OERRR' of maak een eigen bedje van stro. Schapen, koeien en geiten verwelkomen je met hun eigen geluid, terwijl ze tevreden in het stro staan. En zo vervolgt Zwiers, voor kinderen zijn er een heleboel activiteiten te doen in en rondom de schuur. Reden genoeg om even langs te komen!

Horeca Onlanderij

Zijn de (klein)kinderen lekker bezig? Dan kunnen (groot)ouders bij de horeca van De Onlanderij terecht in de schuur. Neem plaats op het kerstterras en geniet van een kop koffie, thee of warme chocolademelk met een huisgemaakte lekkernij. Het restaurant in het woonhuis is tijdens de Levende Kerststal gesloten.

Tip: Boswachter Bart raad iedereen aan om warme kleding aan te trekken als je een bezoekje komt brengen aan de Levende Kerststal!

Locatie

Je vindt De Onlanderij in Eelderwolde aan de Madijk 1. Je rijdt via de Borchsingel naar de Madijk. Tom-tom informatie: voer Borchsingel 41 Eelderwolde in. Op de grote parkeerplaats bij de scholen en gymzaal van het Borchkwartier kan geparkeerd worden. De parkeerplaats van De Onlanderij is tijdens dit evenement alleen toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Vol? Parkeren is ook mogelijk bij de Hoornse Plas (adres: Achterom, Haren)

nm.nl/kerststal-onlanden

evenement

Kerstzang in Eelde

KERSTZANG

24 december, verzamelen om ongeveer 23:15 uur bij de Dorpskerk, Hoofdweg 74, Eelde. Zodra de kerk uitgaat, begint Nieuw Leven te spelen.

Ook dit jaar organiseert de Culturele Raad Eelde op kerstavond, dinsdag 24 december, weer de traditionele Kerstsamenzang. Dit evenement zal plaatsvinden rond de Dorpskerk in Eelde en de Harmonie van ‘Nieuw Leven’  zal alles muzikaal begeleiden. Zodra de kerk uitgaat, na afloop van de Kerstnachtdienst (om ong. 23:20 u.) begint Nieuw Leven met spelen.

Dit sfeervolle half uur trekt elk jaar weer veel dorpelingen,  die het fantastisch vinden om met elkaar kerstliederen te zingen naast de Dorpskerk.

Tekstboekjes zijn te leen en worden aangeboden door de Stichting Vrienden van de Dorpskerk.

Na afloop, als de kerkklokken luiden, schenkt het kostersechtpaar Peter en Marian van Dijk glühwein en warme chocolademelk tegen een geringe vergoeding.

U bent van harte uitgenodigd om bij deze volkskerstzang aanwezig te zijn.

 

evenement

Kunst Kado 2019

Kunst Kado 2019 in Lemferdinge

Tijdens alweer de tiende Kunst Kado, de jaarlijkse verkoopexpositie van Galerie Lemferdinge, is weer een bonte mix van kunst en gebruikskunst te bewonderen. Voor zachte prijsjes tussen de € 2,50 en € 250 vindt u vier weekenden, van zaterdag 23 november t/m zondag 15 december, de mooiste cadeaus, voor een ander of voor uzelf.

- Albert Dubben heeft houtdraaien tot ware kunst verheven,

 - Kés Aerts laat zich zien met kleurrijke miniatuurtjes,

- Friedolien maakt vrolijk met haar kaarten en broches van krimpfolie.

 - Léo de Lijster laat zien dat Vincent van Gogh een tijdloze en altijd boeiende inspiratiebron is.

 - Bernhard van Loon maakt prachtige tekeningen.

- Minny van der Vlugt maakt aards aardewerk dat steengoed is en Janne Terink maakt prachtige, originele sieraden. 

- Janneke Gelling houdt u warm met haar prachtige sjaals. 

- Joan Strampel stemt u warm met haar kleuren en

- Mascha de Lange maakt tot nadenken stemmende foto’s. En ten slotte verkoopt de Wereldwinkel prachtige tassen en andere artikelen, vanwege het goede doel en omdat ze zo mooi zijn. Kom, koop en geniet!

 Kunst Kado, verkoopexpositie van 23 november t/m 15 december, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, Paterswolde; , traplift aanwezig.

evenement

Filmfabriek Bunne; Cold War

Zondag 24 november, 15:00 u.

Film: COLD WAR (Zimna Wojna)                         

De film Cold War die de Culturele Raad Eelde voor november heeft uitgekozen, is een gloedvol, maar ingetogen verteld drama, geschoten in fabelachtig mooi zwart-wit (vijf sterren).  Het is het gepassioneerde liefdesverhaal tussen twee mensen met verschillende achtergronden en temperamenten, die niet bij elkaar passen en toch tot elkaar worden veroordeeld. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog in de jaren 50, in Polen, Berlijn, Joegoslavië en Parijs, toont de film een ​​onmogelijk liefdesverhaal in onmogelijke tijden.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is Cold War geen historisch-politiek drama, maar een bitterzoet liefdesverhaal. Spilfiguren zijn Zula (Joanna Kulig) en Wiktor (Tomasz Kot), de twee Poolse geliefden die elkaar in 1949 ontmoeten en in de jaren erna steeds weer van elkaar afdrijven en bij elkaar terugkeren. 

Zula en Wiktor zijn geen grote praters. Hij is componist bij een communistisch volksensemble, met een voorliefde voor jazz, en die hunkert naar het vrije westen. Zij is een vrijgevochten zangeres met een mysterieus verleden, en niet het type dat zomaar een man volgt. 

Wiktor verlang steeds heviger naar de vrijheid van het westen. Maar Zula, de overlever die eindelijk haar plek heeft gevonden, deelt zijn droom niet. Het IJzeren Gordijn wordt de grootste barrière voor hun liefde, al is het zeker niet de enige; Cold War is het verhaal van twee mensen die wel bij elkaar horen, maar niet bij elkaar passen. 

Regisseur en scenarist Pawel Pawlikowski baseerde het verhaal zeer losjes op de relatie van zijn ouders, te verschillend in temperament om ooit, waar ook in Europa, succesvol te kunnen samenleven.

Cold War vertelt niet het hele verhaal van Wiktor en Zula. Pawlikowski slaat stukken over. De film springt geregeld vooruit in de tijd, en nooit wordt  uitgelegd wat er in de tussentijd gebeurde. Het is ook niet nodig. Wat Pawlikowski wél toont, spreekt genoeg tot de verbeelding om alle gaten te dichten. Meer dan genoeg zelfs, want Cold War (bekroond met de prijs voor Beste Regie op het filmfestival van Cannes) is een film die oneindig veel meer vertelt dan er gezegd wordt.

Filmhuis De Filmfabriek (in de Melkfabriek), Peizerweg 2, 9496 PC Bunne

Entree € 10,00 incl. koffie / thee; Reserveren via www.cultureleraadeelde.nl

Regie: Pawel Pawlikowski, met Tomasz Kot, Joanna Kulig en Agata Kulesza

Concert

Mannenkoor Vries

1994-2019

Jubileumconcert zaterdag 9 november Mannenkoor Vries in de Bonifatiuskerk te Vries, dirigent Emile de Jonge, piano Violetta Land en een gastoptreden van Groninger Folkgroep Törf, aanvang 20.00 uur (kerk open vanaf 19.30 uur) toegang 10 euro incl. koffie/thee. kaarten te bestellen via 06-5155 2186 of mannenkoorvries@gmail.com


evenement

Eelde Classics

‘Eelde Classics’ het El Dorado voor oldtimer-fans keert terug op zaterdag 23 en zondag 24 november bij Flowerdome Eelde.

Eelde/Rosmalen, - Eelde Classics 2019 staat weer voor de deur en het belooft wederom een spectaculaire jaargang te worden. Dit jaar staat het thema 120 jaar Opel Automobielen centraal. Naast dit automerk worden er natuurlijk nog allerlei andere soorten voertuigen uitgelicht, variërend van oldtimers tot koetsen. Kortom, iedere liefhebber kan dus bij ‘Eelde Classics 2019’ een leuke tijd beleven.

In de voorgaande jaren mocht Eelde Classics al verscheidene merkenclubs ontvangen zoals: Austin, Opel, Alfa Romeo en nog diverse andere clubs. En ook dit jaar zullen zij weer vol trots meedingen om de prijs voor de mooiste stand te winnen. Er zullen dus verschillende merkauto’s worden gepresenteerd, maar er zullen ook clubs komen die speciale voertuigen zoals antieke bussen en brandweerwagens zullen tentoonstellen.

Naast alle voertuigen die Eelde Classics te bieden heeft, zijn er ook stands die miniatuurmodellen aanbieden en voor de echte monteurs zijn er gereedschappen, auto-onderdelen en documentatie in overvloed te vinden. Natuurlijk is er op Eelde Classics ook gewoon ruimte voor de ‘genieter’ die het liefst gewoon de mooie auto’s wil bekijken.

Informatie &openingstijden

Op zaterdag 23 en zondag 24 november 2019 is Eelde Classics 2019 (adres: Burg. J.G.Legroweg 80, 9761 TD Eelde) geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

De toegangsprijs bedraagt € 12,50 euro. Bij online bestelling van de tickets krijgt u € 2,50 korting. Kaarten zijn online te koop via oldtimerproducties.nl. Kinderen tot 12 jaar hebben onder begeleiding van een volwassene gratis toegang. Parkeren is gratis. Kijk voor meer informatie op www.oldtimerproducties.nl

Lezing

Lezing door dichter/schrijver Rodaan al Galidi

Op donderdag 14 november om 20.00 uur geeft dichter/schrijver Rodaan al Galidi een lezing in de Bibliotheek, Wolfhorn 1, 9761 BA  Eelde. Entree 10 euro incl. koffie/thee, leden bibliotheek toegang 7,50. Voorverkoop Bibliotheek Eelde. www.cultureleraadeelde.nl


evenement

Spetterende letteren in Cafe Boelens

Donderdag 7 november as. 20:00 uur  SPETTERENDE LETTEREN

Een litaraire road show met live muziek en zang op het podium, van Amsterdam naar Drenthe!

Hoofdpersoon Chris Bernhart & de Spetterende Letterenband treedt op tijdens het Boekenbal. Het jaarlijkse, prestigieuze glamour gebeuren in Amsterdam. Zien en gezien worden. Er zoemt echter iets geheimzinnigs rond. Bij de pisbakken vangt hij iets op: de schrijversbijeenkomst in Gasselteboerveense HUH (?) nog wat waar iedereen heen wil. Juist géén pers. Géén glamour. Onder elkaar, zonder opsmuk. Even op adem komen. Wanneer en waar precies is net niet helemaal duidelijk.

Gasselteboerveensetweedenijemond?

Met zijspan motor tuft hij Oostwaarts, op zoek naar de geheimzinnige bijeenkomst. Onderweg komt hij schrijvers tegen.

In de roadmovie: Tommy Wieringa, Kader Abdolah, Ronald Giphart, Suzanna Jansen. Wat volgt is een spannende speurtocht naar Gasselteboerveensetweedenijemond maar net zo goed naar zijn herkomst.

Hoofdpersoon Chris groeide op in Drenthe, om de hoek bij de dorpssmid. En woont in Amsterdam. De helft van de hoofdstedelijke inwoners is import, uit ‘de provincie’. Wat is leuker: de Uitmarkt in Amsterdam of een kampvuur met je vrienden op het platteland? Wat doet herkomst met je? Een actueel thema !   Gast: Peter Middendorp

Chris Bernhart laat zich begeleiden door een kwartet kwaliteitsmuzikanten: saxofonist Pieter Ubbels, pianist Charly Zastrau, tubaspeler en trommelaar Axel Schappert en gitarist Jaap van der Panne.

Advies regie: Dick Hauser Eindregie: Kasper Kaptein  

Voorverkoopkaarten aan de bar à 14 euro pp. incl. koffie/thee kaartverkoop gestart!

Tot ziens in Café Theater G & A Boelens Hoofdweg 83 Eelde 0503091323

www.cafeboelens.nl

 

theater

Theatergroep Waark - Bevings

Presenteert: Donderdagavond 17 oktober as.

Bevings: de nieuwe productie van Theatergroep WAARK

Als Groningstalige theatergroep ontkom je er niet aan: een voorstelling over het gas, de aardbevingen en alle ellende van dien. Theatergroep WAARK geeft met Bevings een originele draai aan dit gegeven. Al zingend, huilend en lachend maken de acteurs ruimte voor hun gevoelens van wanhoop over de jarenlange janboel. Bevings is dus een bijzondere voorstelling over de actuele situatie in onze provincie, over het onderwerp dat niet alleen alle Groningers bezighoudt: de gaswinning en de nare gevolgen. Met dit requiem voor de slachtoffers geeft WAARK een stem aan de heftige maar niet altijd zichtbare emoties. Om het uit te zingen, om te jammeren, te schelden, te lachen en daarbij de rug recht te houden. Want hier weg? Dacht het toch niet.

Makers
Bevings wordt geregisseerd door Annemarie Prins (85), actrice, schrijfster, regisseur en WAARK-maker van het eerste uur. De tekst is van acteur, schrijver en regisseur Gerardjan Rijnders, voormalig artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Rijnders sprak hiervoor met verschillende betrokkenen en gedupeerden, waaronder burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum, hun verhalen zitten in de voorstelling.

Bevings is geen theatrale vertelling, maar een poging om het publiek de emoties van de Groningers werkelijk te laten voelen. De Groningse vertaling is van schrijver en regisseur Ben Smit. Jan Meiborg heeft speciaal voor deze voorstelling muziek gecomponeerd.

WAARK
Theatergroep WAARK maakt al 45 jaar Groningstalig theater. Enkele acteurs uit de eerste voorstelling van WAARK werken weer mee aan de productie van 2019, die mag worden gezien als een eerbetoon aan Annemarie Prins.

Voorverkoop kaarten à 14 € incl. koffie/thee aan de bar of 0503091323 er zijn nog kaarten!.