Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Toeristen Informatie Punt Eelde-Paterswolde

Welkom bij Tip-Eelde

Welkom op de site bij Tourist Info Eelde-Paterswolde Wij zijn 1 van de 2 toeristen informatiepunten 

in de gemeente Tynaarlo. Onderstaand ziet u de adressen van de twee TIP-Kantoren in de gemeente Tynaarlo. 


TIP Eelde/Paterswolde

Hoofdweg 179

9765 CC  EELDE

Tel. 050-3094640


TIP Vries

Schultestraat 4

9481 BC  VRIES

Tel. 0592-542982


Tourist Info is de vernieuwde naam voor VVV. In heel Drenthe zijn alle blauwe bordjes vervangen door het warme rood van Tourist Info.


De Tourist Info Punten (TIP) zijn herkenbaar aan het rode met witte logo en de grote i.


De TIPs verschillen van de oude VVV’s en zijn meer gericht op wat de toeristische ondernemers te bieden hebben. Naast de Tourist Info Punten, zijn er ook Tourist Info Folderpunten bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Hier zijn folders en verschillende soorten kaarten en routes te verkrijgen, echter voor uitgebreidere informatieverstrekking over o.a. evenementen bent u bij TIP Eelde-Paterswolde van harte welkom.


Tourist Info EELDE-PATERSWOLDE 

Bij ons kunt u zich laten informeren over Drenthe, diverse activiteiten en evenementen, wandel- en fietsroutes, de natuurgebieden, de verschillende overnachtingsmogelijkheden.


Ondernemers, verenigingen, stichtingen

U kunt bij ons gratis uw evenementen aanmelden  via ons formulier of email: info@tip-eelde.nl  die worden geplaatst in onze UIT-TIP'S 

Folders en raambiljetten kunt u bij ons aanleveren. 


OPENINGSTIJDEN:

 DINSDAG T/M VRIJDAG      

 10.00 - 18.00 UUR  

 ZATERDAG

 10.00 - 16.00 UURArtikelen

Volg de nieuwste gebeurtenissen in Eelde Paterswolde

evenement

De Grens

Vrijdag 6 maart, 20:00 uur

Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

DE GRENS door Ekaterina Levental, mezzo-sopraan, harpiste, performer

Op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde treedt Ekaterina Levental op vrijdag 6 maart op in de Herberg van Hilbrantsz. Haar muziektheatervoorstelling ‘De Grens’ is gebaseerd op dagboekfragmenten van haar uit de periode waarin ze als 16-jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman-show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in diverse opvangkampen.

We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip. Ekaterina laat op ontroerende en confronterende wijze zien hoe het leven is in een niemandsland, als hoop het enige is wat rest.

‘De Grens’  is het vervolg op de succesvolle solo-voorstelling ‘De Weg’. Daarin vertelt zangeres en harpiste Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. Een weg die eindigt in een veilig politiebureau op de Wallen in Amsterdam. ‘De Grens’  begint daar waar ‘De Weg’ eindigt.

Een jonge vrouw, die vecht voor haar bestaan, dwars door grenzen, voorbij het oordeel. Ekaterina vertelt, speelt, zingt en begeleidt zichzelf op de harp.

De Grens’ vertelt je een waargebeurd en hoopvol verhaal, opgetekend aan de rand van Nederland, met humor en prachtige muziek.

Ekaterina Levental studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theatermaker. Ze werkte als soliste met muziektheatergezelschappen als LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee en anderen. Zij maakt deel uit van Duo Bilitis, waarmee zij diverse internationale prijzen won. Recentelijk maakte Ekaterina haar debuut bij de Nationale Opera en gaf wereldwijd concerten.

Chris Koolmees startte zijn loopbaan als decorontwerper voor diverse theatergroepen. Sinds 1989 werkt hij als vormgever voor tv producenten en ontwerpt hij decors en leaders. Daarnaast werkt hij als conceptontwikkelaar en vormgever aan tentoonstellingen en experiences. Hij ontwikkelt interactieve installaties voor de publieke ruimte en past deze ook toe in zijn theatervormgeving. In zijn werk als theaterregisseur onderzoekt hij nieuwe wegen om klassieke en moderne muziek te ensceneren.

Entrée €12,50.  Voorverkoop: TIP (in Micadeau Mode), 

Hoofdweg 179, Paterswolde. Tel 050 309 4640

 

evenement

Madame CrocheOp uitnodiging van de Culturele Raad Eelde wordt op vrijdagavond 7 februari in de Melkfabriek in Bunne een concert gegeven door zangeres Gea Passies en pianist Johanan Havinga. Het duo treedt op met een muzikale voorstelling over de Franse componist Achille Claude Debussy (1862-1918), getiteld Madame Croche.


evenement

Kamermuziekdag 21 maart 2020

Inschrijving geopend voor Kamermuziekdag 21 maart 2020

 

Speciaal voor amateur muzikanten die graag eens met anderen willen samenspelen, organiseert Muziekschool Klankrijk Drenthe op 21 maart voor het vierde achtereenvolgende jaar een kamermuziekdag in Podium Zuidhaege in Assen.

In kleine groepen wordt gewerkt aan stukken van onder anderen Grieg, Schubert en Frescobaldi, Ook wordt er Klezmer muziek gespeeld en zelfs muziek uit een musical! Nieuw dit jaar is een ensemble speciaal voor gitaristen.

 

Alle repetities staan onder de deskundige leiding van docenten van Muziekschool Klankrijk Drenthe. Aan het eind van de dag hebben de deelnemers de mogelijkheid om tijdens een korte presentatie het resultaat aan elkaar te laten horen.

 

Inschrijven is mogelijk tot en met 30 januari via klankrijkdrenthe@gmail.com.

Meer informatie over de dag is te vinden op: http://www.klankrijkdrenthe.nl/kamermuziekdag

film

Filmfabriek Bunne; Das Schweigende Klassenzimmer

Zondag 19 januari 2020, 15:00 uur, Filmfabriek in Bunne

Das schweigende Klassenzimmer

Het is 1956 en twee middelbare scholieren, Theo en Kurt, uit de toenmalige DDR bezoeken een bioscoop in West-Berlijn. Dat kon toen nog, want het is dan vijf jaar voor de bouw van de muur. In het bioscoopjournaal zien de tieners een versie van de door Sovjet-troepen onderdrukte Hongaarse opstand die volstrekt niet strookt met de Oost-Duitse propaganda.

Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Die minuut zet een kettingreactie in gang die levenslange consequenties krijgt.

Want als dit gebaar ter ore komt van het Ministerie van Onderwijs wordt het als een contrarevolutionaire daad beschouwd, met verstrekkende gevolgen voor de scholieren.

 

Regisseur Lars Kraume baseerde zijn vrije bewerking van deze historische gebeurtenis op het gelijknamige boek van Dietrich Garstka, die het destijds zelf als scholier meemaakte.

Na bekroning op het filmfestival van München werd dit politieke drama in september op Film by the Sea uitgeroepen tot beste boekverfilming. Het kreeg er ook de hoogste publiekswaardering.

 

Speelduur 111 min.

Reserveren www.CultureleRaadEelde.nl. Toegang € 10,00 (incl. koffie /thee)

Filmfabriek Bunne, Peizerweg 2, Bunne

 

theater

Theater Cafe Boelens - De Collectie

Vrijdagavond 17 januari  20:00 uur  

STICHTING
THEATERWERKPLAATS
   Presenteert:  DE COLLECTIE  Van Harold Pinter      Door Toneel Overdag

DE COLLECTIE VAN HAROLD PINTER : De collectie speelt in twee huizen die in een betere buurt van een stad staan.  In elk huis woont een stel, twee mannen en een  echtpaar man en vrouw, een van de partners van  ieder stel is actief in de modewereld.  Zij ontmoeten elkaar op een designerbijeenkomst.  Na die bijeenkomst treffen zij elkaar in een hotel.  De andere partners vragen zich bij hun thuiskomst  af wat er precies tussen hen gespeeld heeft.  Nu ontwikkelt zich een spel waarin het woord  collectie voor meerdere interpretaties gaat gelden.  Een collectie van leugens, waarheden en beloften.  Een spel waarin ieder voor zich zijn macht over  de ander probeert uit te oefenen.  Komen zij eruit ?  Wie Pinter kent weet dat hij het absurdisme  niet schuwt.  Regie: Peter van Kruining  Licht: Jaap de Vries. Rolverdeling: Stella Horne, mode -ontwerper: Marjan Zwiers. James Horne : Ton Koster. Harry Kane; Jan Roelofs. Bill Lloyd,mode ontwerper Dick Hovius

Een theatervoorstelling moet boeien, aanzetten tot meedenken en meevoelen en stof geven voor gesprekken achteraf.  Dat lukt uitstekend met de stukken van Harold Pinter (1930 – 2008) . 
Pinter, de enige toneelschrijver ooit die de Nobelprijs voor literatuur kreeg, geeft raadsels op, toont een afgrond van gevoelens onder schijnbaar alledaags geleuter en brengt altijd spanning en dreiging. Hij bereikt  een maximum aan resultaat met een minimum aan middelen. 
In “de Collectie” zijn al deze elementen aanwezig. Met een kleine bezetting in een niet te lang stuk  zien we mensen met elkaar omgaan op een manier die heel gewoon lijkt. Maar je voelt dat  wat niet gezegd wordt  vaak belangrijker is dan wat wel gezegd wordt. Er is dreiging; er is spanning. Wie moeten we geloven ? Wat is er nu eigenlijk gebeurd ? Een echt “Pinteriaans” stuk. Ik verheug mij op de discussie achteraf.
Peter van Kruining

Locatie: Theater Cafe Boelens, Hoofdweg 83 te Eelde

Toegang: 10:00 €  incl. koffie/thee  Reserveren?  0503091323 of info@cafeboelens.nl  of gboelens@home.nl  Vrijdagavond 17 januari  20:00 uur
         

Lezing

Bauhaus in Drachten


Lezing: BAUHAUS IN DRACHTEN door kunsthistorica Margaret Breukink

Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, Paterswolde

Het is al jaren gebruikelijk dat de Culturele Raad Eelde in januari een architectuurlezing organiseert. Helaas is dit jaar de uitgenodigde architect wegens een grote opdracht niet in de gelegenheid om die lezing te geven. Maar gelukkig hebben we op korte termijn kunsthistorica Margaret Breukink bereid gevonden om zijn plaats op donderdag 16 januari over te nemen. En ook nog met een lezing die veel te maken heeft met architectuur en aansluit bij de tentoonstelling ‘Bauhaus in Drachten’, die nog tot 16 maart in Museum Dr8888 te zien is.

Nederlandse ontwerpers zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Bauhaus. De Nederlandse architecten J.J.P. Oud en Mart Stam droegen bij aan de ‘Bauhaus-wijk’ Weissenhoffsiedlung in Stuttgart, waar ze huizen bouwden naast ontwerpen van Mies van der Rohe, Gropius en Le Corbusier. Bauhausoprichter Walter Gropius kende het werk van De Stijl goed, de beweging was in 1917 opgericht door onder anderen Theo van Doesburg.

Van Doesburg wilde les geven aan Bauhaus en meldde zich in Weimar, zonder uitnodiging. Zijn persoonlijkheid botste echter met de Duitsers. Van Doesburg had bovendien kritiek op Gropius. De samenwerking werd niets, maar zijn ideeën over Het Nieuwe Bouwen, modernisme zoals De Stijl dat propageerde, hebben wel invloed gehad op de ontwikkeling van Bauhaus. 

De lezing vindt plaats in Galerie Lemferdinge en begint om 20.00 uur.

Toegang € 5,00 (incl. koffie / thee). Traplift aanwezig.

Voorverkoop: TIP (in Micadeau Mode), Hoofdweg 179, Paterswolde Tel. 050 – 309 4640

expositie

Galerie Lemferdinge-Verbinding

l

Culturele Raad Eelde organiseert in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap de expositie Verbinding met werk van Gina Bilyam, Linda Keuris, Rob Koot en Flos Pol

Locatie Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2 te Paterswolde, geopend op zaterdag van 14.00-17.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur (26 januari gesloten) expositie is van 11 januari t/m 15 maart

www.cultureleraadeelde.nlevenement

Kerst op De Onlanderij

Kom kerst vieren op De Onlanderij!

Op zondag 22 december en op Eerste en Tweede Kerstdag heeft Natuurmonumenten wederom de schuur op De Onlanderij omgetoverd tot een Levende Kerststal. Ezels, koeien, schapen en natuurlijk Jozef, Maria en de drie wijzen heten je van harte welkom. Kom je langs? Het is zeker de moeite waard! Let op: Op maandag 23 en dinsdag 24 december is zowel de Levende Kerststal als de horeca van De Onlanderij gesloten.

Kom in de kerstsfeer op De Onlanderij!

In de schuur op De Onlanderij zijn de boswachters en vele vrijwilligers al weer druk bezig met de opbouw van de Levende Kerststal. Boswachter Bart Zwiers vertelt enthousiast: "Dit jaar maken we er weer een feestje van op De Onlanderij. Kerstbomen staan verspreid op het terrein en in de schuur. Warm lekker op bij het vuur in het herderskamp en ontdek in de schuur de stal met daarin een ouderwets kersttaffereel. Ga op zoek naar wilde dieren in het 'Bos van OERRR' of maak een eigen bedje van stro. Schapen, koeien en geiten verwelkomen je met hun eigen geluid, terwijl ze tevreden in het stro staan. En zo vervolgt Zwiers, voor kinderen zijn er een heleboel activiteiten te doen in en rondom de schuur. Reden genoeg om even langs te komen!

Horeca Onlanderij

Zijn de (klein)kinderen lekker bezig? Dan kunnen (groot)ouders bij de horeca van De Onlanderij terecht in de schuur. Neem plaats op het kerstterras en geniet van een kop koffie, thee of warme chocolademelk met een huisgemaakte lekkernij. Het restaurant in het woonhuis is tijdens de Levende Kerststal gesloten.

Tip: Boswachter Bart raad iedereen aan om warme kleding aan te trekken als je een bezoekje komt brengen aan de Levende Kerststal!

Locatie

Je vindt De Onlanderij in Eelderwolde aan de Madijk 1. Je rijdt via de Borchsingel naar de Madijk. Tom-tom informatie: voer Borchsingel 41 Eelderwolde in. Op de grote parkeerplaats bij de scholen en gymzaal van het Borchkwartier kan geparkeerd worden. De parkeerplaats van De Onlanderij is tijdens dit evenement alleen toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Vol? Parkeren is ook mogelijk bij de Hoornse Plas (adres: Achterom, Haren)

nm.nl/kerststal-onlanden

evenement

Kerstzang in Eelde

KERSTZANG

24 december, verzamelen om ongeveer 23:15 uur bij de Dorpskerk, Hoofdweg 74, Eelde. Zodra de kerk uitgaat, begint Nieuw Leven te spelen.

Ook dit jaar organiseert de Culturele Raad Eelde op kerstavond, dinsdag 24 december, weer de traditionele Kerstsamenzang. Dit evenement zal plaatsvinden rond de Dorpskerk in Eelde en de Harmonie van ‘Nieuw Leven’  zal alles muzikaal begeleiden. Zodra de kerk uitgaat, na afloop van de Kerstnachtdienst (om ong. 23:20 u.) begint Nieuw Leven met spelen.

Dit sfeervolle half uur trekt elk jaar weer veel dorpelingen,  die het fantastisch vinden om met elkaar kerstliederen te zingen naast de Dorpskerk.

Tekstboekjes zijn te leen en worden aangeboden door de Stichting Vrienden van de Dorpskerk.

Na afloop, als de kerkklokken luiden, schenkt het kostersechtpaar Peter en Marian van Dijk glühwein en warme chocolademelk tegen een geringe vergoeding.

U bent van harte uitgenodigd om bij deze volkskerstzang aanwezig te zijn.

 

evenement

Kunst Kado 2019

Kunst Kado 2019 in Lemferdinge

Tijdens alweer de tiende Kunst Kado, de jaarlijkse verkoopexpositie van Galerie Lemferdinge, is weer een bonte mix van kunst en gebruikskunst te bewonderen. Voor zachte prijsjes tussen de € 2,50 en € 250 vindt u vier weekenden, van zaterdag 23 november t/m zondag 15 december, de mooiste cadeaus, voor een ander of voor uzelf.

- Albert Dubben heeft houtdraaien tot ware kunst verheven,

 - Kés Aerts laat zich zien met kleurrijke miniatuurtjes,

- Friedolien maakt vrolijk met haar kaarten en broches van krimpfolie.

 - Léo de Lijster laat zien dat Vincent van Gogh een tijdloze en altijd boeiende inspiratiebron is.

 - Bernhard van Loon maakt prachtige tekeningen.

- Minny van der Vlugt maakt aards aardewerk dat steengoed is en Janne Terink maakt prachtige, originele sieraden. 

- Janneke Gelling houdt u warm met haar prachtige sjaals. 

- Joan Strampel stemt u warm met haar kleuren en

- Mascha de Lange maakt tot nadenken stemmende foto’s. En ten slotte verkoopt de Wereldwinkel prachtige tassen en andere artikelen, vanwege het goede doel en omdat ze zo mooi zijn. Kom, koop en geniet!

 Kunst Kado, verkoopexpositie van 23 november t/m 15 december, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, Paterswolde; , traplift aanwezig.