Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Toeristen Informatie Punt Eelde-Paterswolde

Welkom bij Tip-Eelde

Welkom op de site bij Tourist Info Eelde-Paterswolde Wij zijn 1 van de 2 toeristen informatiepunten 

in de gemeente Tynaarlo. Onderstaand ziet u de adressen van de twee TIP-Kantoren in de gemeente Tynaarlo. 


TIP Eelde/Paterswolde

Hoofdweg 179

9765 CC  EELDE

Tel. 050-3094640


TIP Vries

Schultestraat 4

9481 BC  VRIES

Tel. 0592-542982


Tourist Info is de vernieuwde naam voor VVV. In heel Drenthe zijn alle blauwe bordjes vervangen door het warme rood van Tourist Info.


De Tourist Info Punten (TIP) zijn herkenbaar aan het rode met witte logo en de grote i.


De TIPs verschillen van de oude VVV’s en zijn meer gericht op wat de toeristische ondernemers te bieden hebben. Naast de Tourist Info Punten, zijn er ook Tourist Info Folderpunten bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Hier zijn folders en verschillende soorten kaarten en routes te verkrijgen, echter voor uitgebreidere informatieverstrekking over o.a. evenementen bent u bij TIP Eelde-Paterswolde van harte welkom.


Tourist Info EELDE-PATERSWOLDE 

Bij ons kunt u zich laten informeren over Drenthe, diverse activiteiten en evenementen, wandel- en fietsroutes, de natuurgebieden, de verschillende overnachtingsmogelijkheden.


Ondernemers, verenigingen, stichtingen

U kunt bij ons gratis uw evenementen aanmelden  via ons formulier of email: info@tip-eelde.nl  die worden geplaatst in onze UIT-TIP'S 

Folders en raambiljetten kunt u bij ons aanleveren. 


OPENINGSTIJDEN:

 DINSDAG T/M VRIJDAG      

 10.00 - 18.00 UUR  

 ZATERDAG

 10.00 - 16.00 UURArtikelen

Volg de nieuwste gebeurtenissen in Eelde Paterswolde

evenement

Filmfabriek Bunne; Den Skyldige

Zondag 27 oktober, 15:00 u.

Film: Den Skyldige

De eerste film die de Culturele Raad Eelde aan het begin van dit seizoen heeft geprogrammeerd is de Deense film Den Skyldige.  De opzet van deze film lijkt een simpel recept voor snel en goedkoop succes. Men neme één locatie, één acteur, en één groot conflict met een snel naderende deadline, en voilà: een budgetvriendelijke thriller in geen tijd geproduceerd. Maar schijn bedriegt. Het vergt talent om met beperkte middelen suspense te creëren en gelaagde personages neer te zetten. De Deense filmmaker Gustav Möller slaagt hier met Den Skyldige op alle fronten in en won zowel op Sundance als op het International Filmfestival Rotterdam de publieksprijs voor Beste Film. Terecht, want hij levert niet alleen een nagelbijtend spannend, maar ook een verassend psychologisch diepgravend speelfilmdebuut af.

Het is een slimme zet van Gustav Möller dat hij niet kiest voor klassieke thrillerelementen, maar de spanning opbouwt via een langzaam ontrollend familiedrama. 

De film opent met agent Asger Holm (Jakob Cedergren) die om nog onbekende redenen is gedegradeerd; hij mag niet meer de straat op en moet in plaats daarvan telefoontjes naar de noodcentrale beantwoorden. Met arrogante blik en cynische commentaren staat hij junks en beroofde hoerenlopers te woord, tot hij de gegijzelde Iben aan de lijn krijgt. Ze durft niet vrijuit te praten. De adrenaline begint te pompen, bij hem en bij de kijker. 

Acteur Jakob Cedergren, is als Asger mismoedig, gelaten én explosief; terwijl hij steeds beter beseft wat er met Iben aan de hand is, móet je naar hem kijken. De camera kleeft aan zijn zwetende gezicht, hij kan en wil het telefoontoestel niet verlaten. Hij lijkt vakkundig, maar blijkt ook steeds meer een einzelgänger met een redderscomplex.

Filmhuis De Filmfabriek (in de Melkfabriek), Peizerweg 2, 9496 PC Bunne

Entree € 10,00 incl. koffie / thee ; Reserveren via www.cultureleraadeelde.nl

Regie: Gustav Möller | Cast: Jakob Cedergren (Asger Holm), Jessica Dinnage (Iben), Omar Shargawi (Rashid), Johan Olsen (Michael) e.a. | 

Speelduur: 85 minuten |Jaar: 2018

lezing

Living Values Noord lezing

Living Values Education Noord organiseert  op woensdag 23 oktober 19.30 uur een lezing, spreker Jan Ellenbroek (voormalig homeopatische huisarts) over Nieuwe verdiepende inzichten over de rol van ouderschap, m.n. vaderschap. Locatie 't Clockhuys Bibliotheek Haren, entree 7 euro p.p. opgave livingvaluesnoord@gmail.com


evenement

Classic Express rijdende concertzaal

Rijdende concertzaal Classic Express op het Koopmansplein in Assen

Het is zover! Op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober staat de Classic Express van het Prinses Christina Concours op het Koopmansplein in Assen. De Classic Express is een enorme trailer die kan uitschuiven tot een concertzaal van 14 meter lang en 7 meter breed. In de rijdende concertzaal is plaats voor ongeveer 35 kinderen.

 

Aan boord van de Classic Express zullen prijswinnaars van het Prinses Christina Concours (jong toptalent uit het hele land) optreden voor basisschoolklassen. Komende week kunnen de kinderen van KC Baggelhuizen, Vrije School de Es, de Feniks en het Kompas genieten van verschillende klassieke concerten. De concerten in de Classic Express duren ongeveer drie kwartier en worden gepresenteerd door een speciaal opgeleide pianist/presentator.

Dit fantastische project is een initiatief van Stichting Muziekkamer Assen in het kader van haar 30 jarig bestaan. Stichting Muziekkamer Assen werd opgericht in 1989 om ‘klassieke kamerconcerten te organiseren op karakteristieke locaties in Assen’ . De muziekkamer en het ICO hebben voor dit project de handen in elkaar geslagen om kinderen van de basisscholen ook in contact te brengen met klassieke muziek. In totaal komen er  meer dan 300 leerlingen van de groepen 7 en 8 luisteren naar in totaal 6 concerten.

 

Nog meer muziek?

Gedurende Oktober-Kindermaand organiseren de Muziekkamer en theater DNK nog twee concerten voor jeugdige bezoekers. Op 13 oktober kunnen alle kinderen en hun ouders kennis maken met “Sterren van morgen”. Ook in dit concert treden winnaars van het Prinses Christina Concours op, maar nu in een echte concertzaal! En op 20 oktober is er de familievoorstelling “Baboesjka en het Russische Beest”, een spannend, muzikaal Russisch sprookje. Bij beide voorstellingen is de toegang voor kinderen gratis! Voor meer informatie:  www.muziekkamer.nl

Lezing

Lezing lessen voor de 21e eeuw

Lessen voor de 21e eeuw, lezing door Drs.A.K. Jagersma op donderdag 24 oktober om 20.00 uur,

locatie Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2 te Paterswolde, entree 5 euro incl. koffie/thee, voorverkoop Tip-Eelde, reserveren noodzakelijk  www.cultureleraadeelde.nl


evenement

Kindertheater Marikesj

Culturele Raad Eelde organiseert kindertheather Marikesj - Verstoppertje, voor kinderen van 2 jaar op woensdag 23 oktober om 13.30 en om 15.00 uur, locatie Ons Dorpshuis, B.Boermalaan 4 te Paterswolde, entree 3 euro incl. iets lekkers, Voorverkoop is gestart bij ons Tip-kantoor www.cultureleraadeelde.nl


expositie

Galerie Lemferdinge-Abstract Landschap

                             

Expositie Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan2, 9765 AR  Paterswolde, geopend zaterdag 14.00-17.00 uur en zondag 12.00-17.00 uur van 21 september t/m 17 november

www.cultureleraadeelde.nl


Het werk van Tiny Bouter-Snijders is opgebouwd uit plakken klei en voorzien van een laag, ze ontwikkeld, glazuur. Tiny is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) en van de Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN).

Wat Tiny vooral aantrekt aan het Hogeland is de weidsheid, de mooie luchten, de dijken met hun doorgangen, de stilte, maar ook het prachtige omgeploegde land in de winter. Dit alles heeft grote invloed op haar werk. Haar zelfgemaakte glazuren zijn een vak apart. Bergen met proeven, gestookt op verschillende temperaturen, brachten haar uiteindelijk het gewenste resultaat. Tiny’s werk wordt na de eerste biscuit-stook geglazuurd en op 1180-1250 graden gestookt, afhankelijk van de kleur. Steengoedglazuren zijn meer met de klei verweven dan aardewerkglazuren, hoger gestookt en daardoor minder kwetsbaar.

www.lindabouter.nl/tiny-bouter-snijders-keramiste/

 

Landschappen kun je op verschillende manieren bekijken. Als je er doorheen loopt zie je de horizon, de lucht erboven en het landschap daaronder. Dat is de gebruikelijke manier van zien en weergeven. Maar thuis gaat Maya Vermeulen het anders bekijken, dan gaat ze het landschap van boven bezien, bijvoorbeeld via de kaart of Google Earth. Dat levert een heel ander gezichtspunt op. Details vallen weg, structuren, vormen en kleuren blijven over. En als je dan ook nog terug in de tijd kan gaan, door oude kaarten van dezelfde gebieden met elkaar te vergelijken, dan wordt het helemaal interessant! Uit al die indrukken kiest Maya een gezichtspunt, iets dat haar triggert en zo komt een werk tot stand. Het wordt er vanzelf abstract van. (www.mayavermeulen.nl)

 

De schilderijen van Matty de Vries zijn stille werelden. Vanuit stilte ontstaat er ruimte. In die ruimte verschijnen in olieverf op doek of op paneel een aantal basisvormen – vierkant, driehoek, cirkel, de maan – en doemt een voorstelling op. Het zijn bijna doorzichtige beelden van landschappen waarin tijd een andere dimensie krijgt, waarin je kunt wegdromen en rondwandelen en waarin je later nog niet eerder geziene beeldelementen gewaar wordt. De kleuren zijn helder en warm en lijken een bijna transparant licht af te geven.

www.mattydevries.nl

 

De kunstwerken van Inka Markowski beginnen steevast met reeds bestaande of willekeurig gegenereerde vormen die als kader voor haar eerste verkenning worden gebruikt. Inka streeft ernaar de schoonheid en de complexiteit te onthullen die zij ziet in alledaagse patronen. Kaarten en houtnerven dienen vaak als basis en inspiratie voor haar schilderijen. Hoewel kaarten menselijke constructies zijn, vertonen ze dezelfde repetitieve groei- en expansiepatronen die in de natuur aanwezig zijn. Inka vindt organische vormen intrigerend omdat ze zowel op macro- als op microniveau verschijnen, waardoor de schaal binnen het beeld meerduidig wordt. Dit moedigt de kijker aan om tussen deze tegengestelde perspectieven te schakelen en de verenigende overeenkomsten tussen het gedetailleerde gezichtspunt en het grotere geheel te overwegen en te ervaren.

https://www.inkamarkowski.comevenement

rondje cultuur 2019

RONDJE CULTUUR 15 SEPTEMBER 2019 EELDE-PATERSWOLDE

Op zondag 15 september wordt het nieuwe seizoen geopend door vier culturele instellingen: Culturele Raad Eelde, Café-Theater G&A Boelens, Bibliotheek Eelde en Museum De Buitenplaats. Hieronder volgt het complete programma:

11.30 uur     Culturele Raad Eelde in Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

                         www.CultureleRaadEelde.nl

                         www.herbergvanhilbrantsz.nl

                         * Opening

                         *  De Palago groep met Afrikaanse percussie

                         * “Naar Moskou” door toneelgroep De Lege Ruimte

12.45 uur    Café-Theater G&A Boelens, Hoofdweg 83, 9761 EC Eelde

                         www.cafeboelens.nl

                         * Gelegenheid tot lunchen

                         *  Ranu uit Oezbekistan  treedt op met zang en piano

                         *  Optreden van “Zuver Scheerwol” met Groningse ballades

14.45 uur     Bibliotheek Eelde, Wolfhorn 1, 9761 BA Eelde

Azar Gaffarizad vertelt haar vluchtverhaal uit Iran en leest 2 Iraanse gedichten voor.

Rense Sinkgraven (stadsdichter Groningen 2007-2009) draagt gedichten voor en treedt op met zijn band Uno Basta.

Zoete en hartige hapjes uit Iran (gemaakt door Azar)

16.00 uur     Museum De Buitenplaats Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde

                          www.museumdebuitenplaats.nl

                          * Optreden van Henriëtte van Dijk (zang) en Alex de Bruin (gitaar) met

                             eigen melodieuze liedjes over liefde, vrijheid en respect.

                          *  Hapjes uit verre landen

(Met dank aan de Gemeente Tynaarlo en het Prins Bernard Cultuurfonds)


 

 

 

 

evenement

De Cabaretpoel

DE CABARETPOEL  Altijd leuk in Boelens!  Vrijdagavond 20 september as.  20:00 uur.  Voorverkoop Toegangskaarten à 14 € incl. koffie/thee halen aan de bar. 0503091323

In de Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie element.

Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils. Wie er spelen blijft meestal tot de avond zelf een verrassing. Dus laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van ’t Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws!

evenement

Bloemencorso Eelde

Op zaterdag 31 augustus vindt in Eelde-Paterswolde weer het Bloemencorso plaats. De rondtoer van de wagens begint om 14.30 uur waarna ze na afloop op het evenemententerrein geplaatst zullen worden. Voor alle informatie zie de website www.bloemencorsoeelde.nl


evenement

rondje cultuur 2019

RONDJE CULTUUR 2019.

Op zondag 15 september wordt alweer voor de 7e keer het Rondje Cultuur georganiseerd door vier culturele instellingen: Culturele Raad Eelde, Café-Theater G&A Boelens, Bibliotheek Eelde en Museum De Buitenplaats.

Dit jaar wordt daarbij ook aandacht besteed aan niet-westerse cultuur in de vorm van een optreden, een verhaal of exotische hapjes.

Zoals gewoonlijk is het programma weer gratis en zeer gevarieerd. We beginnen in de Herberg van Hilbrandtsz met de Afrikaanse percussie groep Palago en de voorstelling ‘Naar Moskou’ van toneelgroep De Lege Ruimte.

De lunch kan gebruikt worden in Café-Theater G&A Boelens. Aansluitend treedt daarbij Ranu, een zangeres uit Oezbekistan op, die zichzelf begeleidt op de piano. Zij wordt  gevolgd door Zuver Scheerwol met Groningse liedjes.

In de bibliotheek kun je genieten van lekkere hapjes uit Iran en luisteren naar het vluchtverhaal van de maakster daarvan, Azar Gaffarizad. Voormalig Gronings stadsdichter Rense Sinkgraven met zijn band zorgen voor het westerse element op deze locatie.

Normaal gesproken zouden we hierna naar Muziekinstrumenten Museum Vosbergen zijn gegaan, maar door ziekte van de directeur kan dat helaas niet doorgaan en vervolgen we het programma in Museum De Buitenplaats.

Ook daar kunt u genieten van exotische hapjes van buitenlandse vrijwilligsters terwijl u luistert naar de liedjes van Henriëtte van Dijk, die begeleid wordt op de gitaar door Alex de Bruin.

U ziet het, een programma dat zeer de moeite waard is om een dagje voor uit te trekken.

Voor nadere informatie over tijden kunt u de websites van de deelnemende organisaties raadplegen en Dorpsklanken van volgende week.