Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Toeristen Informatie Punt Eelde-Paterswolde

Welkom bij Tip-Eelde

Welkom op de site bij Tourist Info Eelde-Paterswolde Wij zijn 1 van de 2 toeristen informatiepunten 

in de gemeente Tynaarlo. Onderstaand ziet u de adressen van de twee TIP-Kantoren in de gemeente Tynaarlo. 


TIP Eelde/Paterswolde

Hoofdweg 179

9765 CC  EELDE

Tel. 050-3094640


TIP Vries

Schultestraat 4

9481 BC  VRIES

Tel. 0592-542982


Tourist Info is de vernieuwde naam voor VVV. In heel Drenthe zijn alle blauwe bordjes vervangen door het warme rood van Tourist Info.


De Tourist Info Punten (TIP) zijn herkenbaar aan het rode met witte logo en de grote i.


De TIPs verschillen van de oude VVV’s en zijn meer gericht op wat de toeristische ondernemers te bieden hebben. Naast de Tourist Info Punten, zijn er ook Tourist Info Folderpunten bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Hier zijn folders en verschillende soorten kaarten en routes te verkrijgen, echter voor uitgebreidere informatieverstrekking over o.a. evenementen bent u bij TIP Eelde-Paterswolde van harte welkom.


Tourist Info EELDE-PATERSWOLDE 

Bij ons kunt u zich laten informeren over Drenthe, diverse activiteiten en evenementen, wandel- en fietsroutes, de natuurgebieden, de verschillende overnachtingsmogelijkheden.


Ondernemers, verenigingen, stichtingen

U kunt bij ons gratis uw evenementen aanmelden  via ons formulier of email: info@tip-eelde.nl  die worden geplaatst in onze UIT-TIP'S 

Folders en raambiljetten kunt u bij ons aanleveren. 


OPENINGSTIJDEN:

 DINSDAG T/M VRIJDAG      

 10.00 - 18.00 UUR  

 ZATERDAG

 10.00 - 16.00 UURArtikelen

Volg de nieuwste gebeurtenissen in Eelde Paterswolde

evenement

Kindertheater Marikesj

Culturele Raad Eelde organiseert kindertheather Marikesj - Verstoppertje, voor kinderen van 2 jaar op woensdag 23 oktober om 13.30 en om 15.00 uur, locatie Ons Dorpshuis, B.Boermalaan 4 te Paterswolde, entree 3 euro incl. iets lekkers, Voorverkoop is gestart bij ons Tip-kantoor www.cultureleraadeelde.nl


expositie

Galerie Lemferdinge-Abstract Landschap

                             

Expositie Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan2, 9765 AR  Paterswolde, geopend zaterdag 14.00-17.00 uur en zondag 12.00-17.00 uur van 21 september t/m 17 november

www.cultureleraadeelde.nl


Het werk van Tiny Bouter-Snijders is opgebouwd uit plakken klei en voorzien van een laag, ze ontwikkeld, glazuur. Tiny is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) en van de Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN).

Wat Tiny vooral aantrekt aan het Hogeland is de weidsheid, de mooie luchten, de dijken met hun doorgangen, de stilte, maar ook het prachtige omgeploegde land in de winter. Dit alles heeft grote invloed op haar werk. Haar zelfgemaakte glazuren zijn een vak apart. Bergen met proeven, gestookt op verschillende temperaturen, brachten haar uiteindelijk het gewenste resultaat. Tiny’s werk wordt na de eerste biscuit-stook geglazuurd en op 1180-1250 graden gestookt, afhankelijk van de kleur. Steengoedglazuren zijn meer met de klei verweven dan aardewerkglazuren, hoger gestookt en daardoor minder kwetsbaar.

www.lindabouter.nl/tiny-bouter-snijders-keramiste/

 

Landschappen kun je op verschillende manieren bekijken. Als je er doorheen loopt zie je de horizon, de lucht erboven en het landschap daaronder. Dat is de gebruikelijke manier van zien en weergeven. Maar thuis gaat Maya Vermeulen het anders bekijken, dan gaat ze het landschap van boven bezien, bijvoorbeeld via de kaart of Google Earth. Dat levert een heel ander gezichtspunt op. Details vallen weg, structuren, vormen en kleuren blijven over. En als je dan ook nog terug in de tijd kan gaan, door oude kaarten van dezelfde gebieden met elkaar te vergelijken, dan wordt het helemaal interessant! Uit al die indrukken kiest Maya een gezichtspunt, iets dat haar triggert en zo komt een werk tot stand. Het wordt er vanzelf abstract van. (www.mayavermeulen.nl)

 

De schilderijen van Matty de Vries zijn stille werelden. Vanuit stilte ontstaat er ruimte. In die ruimte verschijnen in olieverf op doek of op paneel een aantal basisvormen – vierkant, driehoek, cirkel, de maan – en doemt een voorstelling op. Het zijn bijna doorzichtige beelden van landschappen waarin tijd een andere dimensie krijgt, waarin je kunt wegdromen en rondwandelen en waarin je later nog niet eerder geziene beeldelementen gewaar wordt. De kleuren zijn helder en warm en lijken een bijna transparant licht af te geven.

www.mattydevries.nl

 

De kunstwerken van Inka Markowski beginnen steevast met reeds bestaande of willekeurig gegenereerde vormen die als kader voor haar eerste verkenning worden gebruikt. Inka streeft ernaar de schoonheid en de complexiteit te onthullen die zij ziet in alledaagse patronen. Kaarten en houtnerven dienen vaak als basis en inspiratie voor haar schilderijen. Hoewel kaarten menselijke constructies zijn, vertonen ze dezelfde repetitieve groei- en expansiepatronen die in de natuur aanwezig zijn. Inka vindt organische vormen intrigerend omdat ze zowel op macro- als op microniveau verschijnen, waardoor de schaal binnen het beeld meerduidig wordt. Dit moedigt de kijker aan om tussen deze tegengestelde perspectieven te schakelen en de verenigende overeenkomsten tussen het gedetailleerde gezichtspunt en het grotere geheel te overwegen en te ervaren.

https://www.inkamarkowski.comevenement

rondje cultuur 2019

RONDJE CULTUUR 15 SEPTEMBER 2019 EELDE-PATERSWOLDE

Op zondag 15 september wordt het nieuwe seizoen geopend door vier culturele instellingen: Culturele Raad Eelde, Café-Theater G&A Boelens, Bibliotheek Eelde en Museum De Buitenplaats. Hieronder volgt het complete programma:

11.30 uur     Culturele Raad Eelde in Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

                         www.CultureleRaadEelde.nl

                         www.herbergvanhilbrantsz.nl

                         * Opening

                         *  De Palago groep met Afrikaanse percussie

                         * “Naar Moskou” door toneelgroep De Lege Ruimte

12.45 uur    Café-Theater G&A Boelens, Hoofdweg 83, 9761 EC Eelde

                         www.cafeboelens.nl

                         * Gelegenheid tot lunchen

                         *  Ranu uit Oezbekistan  treedt op met zang en piano

                         *  Optreden van “Zuver Scheerwol” met Groningse ballades

14.45 uur     Bibliotheek Eelde, Wolfhorn 1, 9761 BA Eelde

Azar Gaffarizad vertelt haar vluchtverhaal uit Iran en leest 2 Iraanse gedichten voor.

Rense Sinkgraven (stadsdichter Groningen 2007-2009) draagt gedichten voor en treedt op met zijn band Uno Basta.

Zoete en hartige hapjes uit Iran (gemaakt door Azar)

16.00 uur     Museum De Buitenplaats Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde

                          www.museumdebuitenplaats.nl

                          * Optreden van Henriëtte van Dijk (zang) en Alex de Bruin (gitaar) met

                             eigen melodieuze liedjes over liefde, vrijheid en respect.

                          *  Hapjes uit verre landen

(Met dank aan de Gemeente Tynaarlo en het Prins Bernard Cultuurfonds)


 

 

 

 

evenement

De Cabaretpoel

DE CABARETPOEL  Altijd leuk in Boelens!  Vrijdagavond 20 september as.  20:00 uur.  Voorverkoop Toegangskaarten à 14 € incl. koffie/thee halen aan de bar. 0503091323

In de Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie element.

Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils. Wie er spelen blijft meestal tot de avond zelf een verrassing. Dus laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van ’t Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws!

evenement

Bloemencorso Eelde

Op zaterdag 31 augustus vindt in Eelde-Paterswolde weer het Bloemencorso plaats. De rondtoer van de wagens begint om 14.30 uur waarna ze na afloop op het evenemententerrein geplaatst zullen worden. Voor alle informatie zie de website www.bloemencorsoeelde.nl


evenement

rondje cultuur 2019

RONDJE CULTUUR 2019.

Op zondag 15 september wordt alweer voor de 7e keer het Rondje Cultuur georganiseerd door vier culturele instellingen: Culturele Raad Eelde, Café-Theater G&A Boelens, Bibliotheek Eelde en Museum De Buitenplaats.

Dit jaar wordt daarbij ook aandacht besteed aan niet-westerse cultuur in de vorm van een optreden, een verhaal of exotische hapjes.

Zoals gewoonlijk is het programma weer gratis en zeer gevarieerd. We beginnen in de Herberg van Hilbrandtsz met de Afrikaanse percussie groep Palago en de voorstelling ‘Naar Moskou’ van toneelgroep De Lege Ruimte.

De lunch kan gebruikt worden in Café-Theater G&A Boelens. Aansluitend treedt daarbij Ranu, een zangeres uit Oezbekistan op, die zichzelf begeleidt op de piano. Zij wordt  gevolgd door Zuver Scheerwol met Groningse liedjes.

In de bibliotheek kun je genieten van lekkere hapjes uit Iran en luisteren naar het vluchtverhaal van de maakster daarvan, Azar Gaffarizad. Voormalig Gronings stadsdichter Rense Sinkgraven met zijn band zorgen voor het westerse element op deze locatie.

Normaal gesproken zouden we hierna naar Muziekinstrumenten Museum Vosbergen zijn gegaan, maar door ziekte van de directeur kan dat helaas niet doorgaan en vervolgen we het programma in Museum De Buitenplaats.

Ook daar kunt u genieten van exotische hapjes van buitenlandse vrijwilligsters terwijl u luistert naar de liedjes van Henriëtte van Dijk, die begeleid wordt op de gitaar door Alex de Bruin.

U ziet het, een programma dat zeer de moeite waard is om een dagje voor uit te trekken.

Voor nadere informatie over tijden kunt u de websites van de deelnemende organisaties raadplegen en Dorpsklanken van volgende week.

evenement

Koepeltjesfestival


evenement

Festival Veenhuizen

BOHEEMS TINTJE VOOR KLASSIEK MUZIEK FESTIVAL VEENHUIZEN

Met onder andere een Latijns Amerikaanse peña en een Boheemse Bruiloft

Festival Veenhuizen is een uniek festival vol klassieke muziek, met topmusici, en -ensembles van nationale en internationale allure, rondom de historische verhalen van het prachtige Drentse dorp Veenhuizen. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus wordt het festival voor de tweede keer georganiseerd met dit jaar een Boheems tintje met veel muziek van Dvořák en Janáček. De volledige programmering is bijna rond. Het festival verwelkomt onder andere het Margaretha Consort. Zij komen weer in Veenhuizen langs om een Boheemse Bruiloft te vieren. Ook heten we de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington, finaliste van de Dutch Classical Talent Award, van harte welkom. Zij trakteert de bezoekers op een concert met virtuoze vocale muziek waarbij ze wordt begeleid door David Mackor met verschillende tokkelinstrumenten. Ook komt een van de meest opmerkelijke jonge pianisten van dit moment Caspar Vos naar Veenhuizen. Hij brengt samen met schrijfster en verteller Mirjam van Hengel het verhaal van de verlegen Catalaan Frederic Mompou. Huijnen & Hopman - Marieke Hopman, leading lady uit de accordeonwereld en violiste Cecile Huijnen - spelen repertoire van hun nieuwe cd die in het najaar uitkomt: Love! Een warmbloedig, meeslepend en spetterend repertoire over de liefde. Het festival wordt zaterdagavond afgesloten met een heuse peña, een informele muzikale samenkomst die in Latijns Amerika erg populair is en niet bestaat zonder liederen, kameraadschap en wijn. De volledige programmering en alles over de kaartverkoop is te vinden via de website www.festivalveenhuizen.nl

Veenhuizen een van de zeven koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid

Veenhuizen werd tweehonderd jaar geleden op initiatief van generaal Johannes van den Bosch opgericht. Het was een maatschappelijk experiment dat de armoede uit het stedelijke straatbeeld moest doen verdwijnen. Arme gezinnen uit de steden kregen er onderdak en een stukje land om te bewerken. De ‘paupers’ zouden zo eerbare en hardwerkende burgers worden en tegelijkertijd werd een nieuw gebied, dat toen ook wel Hollands Siberië genoemd werd, ontgonnen als landbouwgrond. Het idealistische plan liep al vrij snel aan tegen allerlei praktische moeilijkheden en het experiment bleek financieel ook niet haalbaar. Veenhuizen werd in 1859 overgenomen door Justitie, dat er uiteindelijk een gevangenisdorp van maakt. Tot 1981 was het dorp afgesloten van de rest van Nederland. Van het bijzondere verleden getuigen onder andere nog de rechte lijnen van het stratenplan, het voormalige Tweede gesticht, waar nu het Gevangenismuseum is gevestigd en de karakteristieke huisjes met de stichtelijke gevelspreuken.

 Festival Veenhuizen

Vrijdag 30 & zaterdag 31 augustus 2019

Tickets & meer informatie: www.festivalveenhuizen.nl

Festival Veenhuizen wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, gemeente Noordenveld, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting en het VSB fonds.

expositie

Kunstroute "Kunst(t)huis


expositie

Kunstroute "Kunst(t)huis