Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Toeristen Informatie Punt Eelde-Paterswolde

Welkom bij Tip-Eelde

Welkom op de site bij Tourist Info Eelde-Paterswolde Wij zijn 1 van de 2 toeristen informatiepunten 

in de gemeente Tynaarlo. Onderstaand ziet u de adressen van de twee TIP-Kantoren in de gemeente Tynaarlo. 


TIP Eelde/Paterswolde

Hoofdweg 179

9765 CC  EELDE

Tel. 050-3094640


TIP Vries

Schultestraat 4

9481 BC  VRIES

Tel. 0592-542982


Tourist Info is de vernieuwde naam voor VVV. In heel Drenthe zijn alle blauwe bordjes vervangen door het warme rood van Tourist Info.


De Tourist Info Punten (TIP) zijn herkenbaar aan het rode met witte logo en de grote i.


De TIPs verschillen van de oude VVV’s en zijn meer gericht op wat de toeristische ondernemers te bieden hebben. Naast de Tourist Info Punten, zijn er ook Tourist Info Folderpunten bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Hier zijn folders en verschillende soorten kaarten en routes te verkrijgen, echter voor uitgebreidere informatieverstrekking over o.a. evenementen bent u bij TIP Eelde-Paterswolde van harte welkom.


Tourist Info EELDE-PATERSWOLDE 

Bij ons kunt u zich laten informeren over Drenthe, diverse activiteiten en evenementen, wandel- en fietsroutes, de natuurgebieden, de verschillende overnachtingsmogelijkheden.


Ondernemers, verenigingen, stichtingen

U kunt bij ons gratis uw evenementen aanmelden  via ons formulier of email: info@tip-eelde.nl  die worden geplaatst in onze UIT-TIP'S 

Folders en raambiljetten kunt u bij ons aanleveren. 


OPENINGSTIJDEN:

 DINSDAG T/M VRIJDAG      

 10.00 - 18.00 UUR  

 ZATERDAG

 10.00 - 16.00 UURArtikelen

Volg de nieuwste gebeurtenissen in Eelde Paterswolde

Lezing

Galerie Lemferdinge-lezing Maarten Westmaas

Woensdag 22 mei20:00 uur

Maarten Westmaas houdt in Galerie Lemferdinge een lezing over zijn werk 

‘Voor me rijzen de indrukwekkend hoge gele rotswanden van de Bemelerberg uit de aarde omhoog. Bastions uit andere tijden. De gapende zwarte ingangen van de grotten lijken muilen. Ik voel me voedsel. Links van een zwarte grotopening hangt een grote eik ondersteboven. Hij is nog niet zo lang geleden naar beneden gestort. Wil ik hier in deze grotten slapen?’

Landschapsfotograaf Maarten Westmaas dook voor zijn nieuwste (nog onvoltooide) project Stugge Paden diep in zijn onderwerp: Het Nederlandse landschap. Wandelend over de oude wegen van het land probeerde hij het antwoord te vinden op die ene allesoverheersende vraag: Waarom zou hij in deze tijd nog één foto van het Nederlandse landschap willen maken? Het resultaat van deze bijzondere zoektocht is een (beeld)roman waarin het Nederlandse landschap de hoofdrol vervult.

Locatie:  Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, Paterswolde

Toegang: gratis

expositie

Museum De Buitenplaats - De vrouwelijke blik
De vrouwelijke blik: verkooptentoonstelling

11 mei t/m 10 juni 2019

De vrouwelijke blik
In de expositie 'De vrouwelijke blik', te zien van 11 mei t/m 10 juni, toont Museum De Buitenplaats werken van tien vrouwelijke kunstenaars. 'De vrouwelijke blik' heeft het karakter van een verkooptentoonstelling, wat inhoudt dat de getoonde werken tevens te koop zijn. 

Deelnemend kunstenaars 

Fatima Barznge, Bernadette Beunk, Eline Brontsema, pietsjanke fokkema, Francis Konings, Sabine Liedtke, Petra Morenzi, Ellen Palsgraaf, Charlotte Schleiffert en Eja Siepman van den Berg

Schenking Wout Muller
Op de bovenverdieping van het paviljoen wordt een schenking van dhr. Dolf Hamming getoond. Deze schenking bestaat uit werken van Wout Muller (olieverf en aquarel), welke ook te zien waren als omslagen om enkele romans van Marcel Proust. 

expositie

Galerie Lemferdinge-Landschappen en Geworteld

Landschappen’ en ‘Geworteld’

Duo-foto-expositie Klaas van Slooten en Maarten Westmaas in Galerie Lemferdinge

Van zondag 12 mei t/m zondag 8 september vindt in Galerie Lemferdinge de duo-foto-expositie plaats van Maarten Westmaas en Klaas van Slooten. Beide fotografen hebben daarbij het landschap als uitgangspunt, maar hebben elk een heel eigen en andere stijl.

‘Landschappen’ – in en om Paterswolde, in ruime zin

Klaas van Slooten (Groningen, 1956) verdiende ooit meereizend met de kermis-poffertjeskraam zijn eerste camera bij elkaar. Dat leidde naar de Fotovakschool, gevolgd door Academie Minerva – Grafische Vormgeving.

Na een aantal jaren werken bij een ontwerpbureau, later een eigen ontwerpbureau in Groningen. Nu sinds jaar en dag als zelfstandig werkend grafisch ontwerper werkzaam in Paterswolde, met als bijvak fotografie.

Kijken, zien en vastleggen, altijd een camera mee. Er zijn zoveel mooie plaatjes rondom. Het accent ligt vooral op de natuur-, landschaps- en straatfotografie in binnen- en buitenland.

‘Geworteld’ - Maarten Westmaas

Alles wat Maarten Westmaas doet, vertelt, fotografeert of creëert, doet hij om anderen te laten zien hoe wonderlijk, bijzonder en prachtig het Nederlandse landschap is. Hoe vol en rijk aan verhalen.

Vanuit een lange traditie van het afbeelden van het Nederlandse landschap zoekt Maarten zijn weg in de verhalen die in dat wonderlijke landschap besloten liggen en legt er zijn eigen interpretaties overheen. Zo ontstaan nieuwe lagen in dat Nederlandse landschap. Lagen die met Maarten te maken hebben. 'God schiep de wereld, maar de Nederlanders maakten hun eigen land'.

Maarten maakt fotografie waarin zijn visie en de visie van het land vermengd worden. Omgeploegd. Een rijke klei van herinneringen. Veel meer dan om de fotografie gaat het om het verhaal van het Nederlandse landschap dat door hem verteld wordt in series en verhalen. ‘Creating the Dutch Landscape.’

Galerie Lemferdinge (Lemferdingelaan 2, Paterswolde) is ‘s zondags geopend van 12:00 tot 17:00 uur. Tijdens het Pinksterweekend (9/10 juni) moet deze expositie tijdelijk het veld ruimen voor het overzicht van de plaatselijke Kunstroute.

Op woensdag 22 mei om 20.00 uur houdt Maarten Westmaas in de Galerie een lezing over zijn werk. Toegang gratis.

festival

klassiek muziek festival


                                                                                                         

VOORMALIG KOLONIEDORP VEENHUIZEN ACHTERGROND VOOR

KLASSIEK MUZIEK FESTIVAL

Vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus vindt de tweede editie van Festival Veenhuizen plaats. Een uniek festival vol klassieke muziek, met topmusici, en -ensembles van nationale en internationale allure, rondom de historische verhalen van het prachtige Drentse dorp Veenhuizen. De eerste editie van het festival ontving lovende woorden. Het werd door de media een wonder van subtiele programmeer-kunst met een hoge standaard genoemd. Tijdens de tweede editie van het festival streeft artistiek leider Jan Van den Bossche ernaar dit te evenaren en zo mogelijk te overtreffen. Het festival speelt zich af in het hele dorp Veenhuizen.

Er zijn concerten, pop-up optredens, wandelingen, een schoolvoorstelling en kinderactiviteiten.

De eerste musici zijn inmiddels bekend. Het festival verwelkomt het in Spaanse en Zuid-Amerikaanse oude muziek gespecialiseerde ensemble Música Temprana: El canto de la Sibila. En ook de onvolprezen violiste

Lisa Jacobs & The String Soloists: Boheemse Rapsodieën keert terug naar het festival. Meer informatie is te vinden via de website www.festivalveenhuizen.nl

 

De eerste musici zijn bekend

De stad Praag ademt literatuur en muziek. Eind augustus waait de wind uit het Boheemse woud door Veenhuizen. De violiste Lisa Jacobs en haar muzikale vrienden The String Soloist keren terug naar het festival voor een zoet-melancholische avond, met de Serenade van Josef Suk en de Romance van zijn leermeester Antonin Dvořák. In het van oorsprong Griekse ‘Lied van de Sibille’  wordt op een indringende manier het einde der tijden bezongen. Het gebruik werd in de middeleeuwen overgenomen door de katholieke kerk en leeft vandaag nog voort, bijvoorbeeld op Mallorca, waar het sinds 2010 door de UNESCO wordt erkend als immaterieel werelderfgoed. Het in Spaanse en Zuid-Amerikaanse oude muziek gespecialiseerde ensemble Música Temprana: El canto de la Sibila combineert deze indringende gezangen met melancholische liederen uit het Spanje van rond 1500.

 

Verkoop passe-partouts gestart

Inmiddels is er gestart met de eerste kaartverkoop. De programmering is weliswaar nog niet helemaal rond. Maar net als vorig jaar staat ook dit jaar artistiek leider Jan Van den Bossche weer garant voor een fantastische programmering. Voor 40,- (incl. servicekosten) kunnen bezoekers een festival passe-partout kopen waarmee ze vrijdagavond en zaterdag de hele dag en avond genieten van allerlei klassieke-muziek optredens, wandelingen en pop-up verrassingen door geheel Veenhuizen. Passe-partouts zijn verkrijgbaar via de website www.festivalveenhuizen.nl

 

Veenhuizen een van de zeven koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid

Veenhuizen werd tweehonderd jaar geleden op initiatief van generaal Johannes van den Bosch opgericht.

Het was een maatschappelijk experiment dat de armoede uit het stedelijke straatbeeld moest doen verdwijnen. Arme gezinnen uit de steden kregen er onderdak en een stukje land om te bewerken. De ‘paupers’ zouden zo eerbare en hardwerkende burgers worden en tegelijkertijd werd een nieuw gebied, dat toen ook wel Hollands Siberië genoemd werd, ontgonnen als landbouwgrond. Het idealistische plan liep al vrij snel aan tegen allerlei praktische moeilijkheden en het experiment bleek financieel ook niet haalbaar. Veenhuizen werd in 1859 overgenomen door Justitie, dat er uiteindelijk een gevangenisdorp van maakt. Tot 1981 was het dorp afgesloten van de rest van Nederland. Op dit moment zijn er nog drie penitentiaire inrichtingen in Veenhuizen.

Van het bijzondere verleden getuigen onder andere nog de rechte lijnen van het stratenplan, het voormalige Tweede gesticht, waar nu het Gevangenismuseum is gevestigd en de karakteristieke huisjes met de stichtelijke gevelspreuken.

 

Festival Veenhuizen

Vrijdag 30 & zaterdag 31 augustus 2019

Tickets & meer informatie: www.festivalveenhuizen.nl

 

Festival Veenhuizen wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, gemeente Noordenveld, Prins Bernhard Cultuurfonds en Gravin van Bylandt Stichting.

 

informatie

info-avond gebiedsvisie De Onlanden

 


UITNODIGING INFOAVOND GEBIEDSVISIE DE ONLANDEN  

 

Het natuurgebied De Onlanden, is in de korte tijd dat het bestaat, een belangrijk gebied geworden voor natuur en recreatie. Het succes van dit natuurgebied vraagt om een gebiedsvisie voor de komende 18 jaar. In de afgelopen periode hebben de terreinbeheerders samen met tal van andere belangengroepen deze visie vorm gegeven. Zij willen u graag informeren over deze gebiedsvisie. Deze inloopavonden vinden plaats op drie verschillende data; 9 mei De Onlanderij Eelderwolde, 15 mei Café Ensing Peize en 16 mei in Het Rode Hert in Roderwolde. De infoavonden starten om 19.00 en eindigen om 21.30 uur.

 

De Onlanden hebben zich ontwikkeld tot een waardevol natuurgebied met de functie waterberging. Veel dieren en mensen weten het gebied te waarderen. Naast de waarde voor natuur herbergen De Onlanden ook cultuurhistorische waarde. De ontwikkelingen in de Onlanden vragen om keuzes voor de lange termijn. Daarom hebben de gebiedsbeheerders Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Groninger landschap en het Drents landschap besloten een gebiedsvisie op te stellen voor de komende 18 jaar. Er is gekozen om 4 centrale thema’s uit te lichten namelijk; moeras en successie, cultuurhistorie, recreatie en invasieve soorten. Op de infoavonden willen de terreinbeheerders u graag verder informeren over deze visie. Daarnaast zijn de terreinbeheerders ook benieuwd naar u mening en gaan daar graag met u over in gesprek.

 

Via de onderstaande link willen we u vragen de Natuur Enquête over De Onlanden in te vullen.

 

https://nl.surveymonkey.com/r/TTRYTSM

 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Bart Zwiers, telefoon (06) 55825103

 

evenement

Lammetjesfeest op de Onlanderij

LAMMETJESFEEST OP DE ONLANDERIJ  

Natuurmonumenten organiseert op Eerste en Tweede Paasdag wederom het zeer succesvolle lammetjesfeest op De Onlanderij in Eelderwolde. Een feest dat je niet mag missen en waarbij je niet kunt ontkomen aan alles wat het voorjaar zo heerlijk maakt! Lammetjes, paaseieren, wilde bloemen, vogelgekwetter en heerlijke versnaperingen maken deze dagen tot een echt voorjaarsfeest!

Kom langs en ruik en voel het voorjaar

Op zondag 21 april en maandag 22 april word je persoonlijk verwelkomt door onze boswachters. Er zijn volop activiteiten als eieren zoeken, zaadbommen maken, vogels spotten en je kunt dit jaar het vernieuwde blotevoetenpad uitproberen. De stal bij de Onlanderij is gevuld met lammetjes en hun moeders. Daarnaast staan de koeien van boer Sietse te wachten op heerlijk gras die je ze zelf mag voeren. Om het feest compleet te maken mag een duik in de strobak natuurlijk niet ontbreken. De entree voor leden is gratis, niet leden betalen een toegang van €1,- per persoon. 

Horeca Onlanderij

Buiten zijn maakt hongerig en daarom zorgt De Onlanderij voor lekkere kopjes koffie of thee met heerlijk huisgemaakt gebak, vers belegde broodjes of een lekkere pannenkoek. Het restaurant in het woonhuis zal tijdens het evenement gesloten zijn.

De grote schuur en de horeca zijn tijdens de Paasdagen geopend van 10:00 tot 17:00 uur. 

Locatie 

De Onlanderij is gelegen aan de Madijk 1 te Eelderwolde. Navigeren naar Borchsingel 39, Eelderwolde. U kunt parkeren bij het Borchkwartier, is deze vol dan kunt u parkeren bij de Hoornseplas. Tijdens het Lammetjesfeest is het alleen mogelijk voor mindervaliden om te parkeren op de parkeerplaats van De Onlanderij.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Bart Zwiers, telefoon (06) 55825103

lezing

De Weg

      

Vertelconcert over een tiener en haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. De gevierde mezzosopraan en harpiste Ekaterina Levental vertelt haar indrukwekkende migratieverhaal.

 

"Als alles bijna helemaal tot stilstand is gekomen, op het punt staat uit elkaar te vallen, dan komt de hoop in beweging, op zoek naar ademruimte."

 

In "De Weg" vertelt Ekaterina Levental het aangrijpende verhaal over haar zoektocht samen met haar joodse ouders, naar vrede en rust. In deze persoonlijke muziektheatervoorstelling op zaterdag 13 april, neemt zij het publiek mee op de weg die zij als tiener aflegde. Die weg, door verschillende landen, begon in haar geboorteplaats Tasjkent (Oezbekistan), toen zij en haar joodse familie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet in Oezbekistan konden blijven door oplaaiend antisemitisme. Uiteindelijk eindigde haar zoektocht in haar huidige woonplaats Amsterdam.

Het verhaal over afwijzing, verlies, veerkracht en hoop, gezien door de ogen van een tiener, wordt geïllustreerd met prachtige muziek: muziekstukken en liederen die naadloos bij het verhaal passen, van Rachmaninov, Rossini, Tsjaikovsky, Verdi, Sjostakovitch, Saint-Saëns en Ludwig van Beethoven.

Ekaterina speelt harp, zingt, danst en vertelt over haar afkomst en hoe die van de ene op de andere dag bepalend werd in het alledaagse leven. Hoe ze op haar weg zocht naar het sprookje, zoals ze dat kende uit het theater. Gedreven door een onuitputtelijke veerkracht, en hoop. "Weer een station. Ik zie borden Amsterdam".

'De Weg' is een bijzonder verhaal, dat tegelijkertijd zeer herkenbaar is.

 

Begin april 1945 werden Eelde en Paterswolde bevrijd. Ter markering van deze gebeurtenis hebben de Culturele Raad en het Herdenkingscomité Eelde gezamenlijk deze bijzondere voorstelling georganiseerd.

 

Locatie: Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde; Aanvang 20:15 uur

Toegang € 10,00. De voostelling duurt 75 minuten.

Voorverkoop: TIP-kantoor, Micadeau Mode, Hoofdweg 179, Paterswolde (050 – 309 46 40)

museum

Molenmuseum De Wachter te Zuidlaren

Museum De Wachter te Zuidlaren
Op 20 april 2019 is Museum De Wachter weer geopend en zijn we weer in staat om onze bezoekers te verwelkomen.

Stoommuseum, Molenmuseum,Ambachtenmuseum, uit grootmoederstijd-museum,

  • Er zijn 16 werkende stoommachines, waarvan een aantal mobiel (locomobiel/ tractor/stoomraderboot/trein)
    Op zaterdag zijn de meeste werkend te zien. Door de week staan ze er prachtig bi


De Wachter is als molen uniek. Het is een korenmolen, een oliemolen en een specerijenmole

We malen koren, we slaan olie (uit lijnzaad), en malen diverse specerijen.


De Wachter heeft diverse (werkende) ambachten. 
zo zijn er een smid, een klompenmaker, een stelmaker, houtdraaier, bakker, molenaar en olieslager.
          Maar ook de stoommachinist en schipper zijn vaklieden.

Bij De Wachter is een grote hoeveelheid spullen uit "grootmoeder tijd"te vinden. Hierbij is ook veel van de beroepen uit het dorp" als bijv. boer, slager, schoenmaker, drukker of klokkenmaker te vinden.


 

Contact

Museum De Wachter
Havenstraat 36
9471 AM 
tel. 050-4090308-31 385 631

excursie

De Onlanden

 


UITNODIGING INFOAVOND GEBIEDSVISIE DE ONLANDEN  

 

Het natuurgebied De Onlanden, is in de korte tijd dat het bestaat, een belangrijk gebied geworden voor natuur en recreatie. Het succes van dit natuurgebied vraagt om een gebiedsvisie voor de komende 18 jaar. In de afgelopen periode hebben de terreinbeheerders samen met tal van andere belangengroepen deze visie vorm gegeven. Zij willen u graag informeren over deze gebiedsvisie. Deze inloopavonden vinden plaats op drie verschillende data; 9 mei De Onlanderij Eelderwolde, 15 mei Café Ensing Peize en 16 mei in Het Rode Hert in Roderwolde. De infoavonden starten om 19.00 en eindigen om 21.30 uur.

 

De Onlanden hebben zich ontwikkeld tot een waardevol natuurgebied met de functie waterberging. Veel dieren en mensen weten het gebied te waarderen. Naast de waarde voor natuur herbergen De Onlanden ook cultuurhistorische waarde. De ontwikkelingen in de Onlanden vragen om keuzes voor de lange termijn. Daarom hebben de gebiedsbeheerders Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Groninger landschap en het Drents landschap besloten een gebiedsvisie op te stellen voor de komende 18 jaar. Er is gekozen om 4 centrale thema’s uit te lichten namelijk; moeras en successie, cultuurhistorie, recreatie en invasieve soorten. Op de infoavonden willen de terreinbeheerders u graag verder informeren over deze visie. Daarnaast zijn de terreinbeheerders ook benieuwd naar u mening en gaan daar graag met u over in gesprek.

 

Via de onderstaande link willen we u vragen de Natuur Enquête over De Onlanden in te vullen.

 

https://nl.surveymonkey.com/r/TTRYTSM

 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Bart Zwiers, telefoon (06) 55825103

 

 

 

expositie

Galerie Lemferdinge-Dieren