Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Toeristen Informatie Punt Eelde-Paterswolde

Welkom bij Tip-Eelde

Welkom op de site bij Tourist Info Eelde-Paterswolde Wij zijn 1 van de 2 toeristen informatiepunten 

in de gemeente Tynaarlo. Onderstaand ziet u de adressen van de twee TIP-Kantoren in de gemeente Tynaarlo. 


TIP Eelde/Paterswolde

Hoofdweg 179

9765 CC  EELDE

Tel. 050-3094640


TIP Vries

Schultestraat 4

9481 BC  VRIES

Tel. 0592-542982


Tourist Info is de vernieuwde naam voor VVV. In heel Drenthe zijn alle blauwe bordjes vervangen door het warme rood van Tourist Info.


De Tourist Info Punten (TIP) zijn herkenbaar aan het rode met witte logo en de grote i.


De TIPs verschillen van de oude VVV’s en zijn meer gericht op wat de toeristische ondernemers te bieden hebben. Naast de Tourist Info Punten, zijn er ook Tourist Info Folderpunten bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Hier zijn folders en verschillende soorten kaarten en routes te verkrijgen, echter voor uitgebreidere informatieverstrekking over o.a. evenementen bent u bij TIP Eelde-Paterswolde van harte welkom.


Tourist Info EELDE-PATERSWOLDE 

Bij ons kunt u zich laten informeren over Drenthe, diverse activiteiten en evenementen, wandel- en fietsroutes, de natuurgebieden, de verschillende overnachtingsmogelijkheden.


Ondernemers, verenigingen, stichtingen

U kunt bij ons gratis uw evenementen aanmelden  via ons formulier of email: info@tip-eelde.nl  die worden geplaatst in onze UIT-TIP'S 

Folders en raambiljetten kunt u bij ons aanleveren. 


OPENINGSTIJDEN:

 DINSDAG T/M VRIJDAG      

 10.00 - 18.00 UUR  

 ZATERDAG

 10.00 - 16.00 UURArtikelen

Volg de nieuwste gebeurtenissen in Eelde Paterswolde

Lezing

Een knipperend ogenblik, portret van Remco Campert

Donderdag 7 maart, 20:00 uur

EEN KNIPPEREND OGENBLIK: PORTRET VAN REMCO CAMPERT

Lezing door Mirjam van Hengel

Misschien herinnert u zich nog, dat Mirjam van Hengel vorig jaar in de bibliotheek een prachtige lezing heeft gehouden over haar biografie van Leo en Tineke Vroman. Dit jaar heeft de Culturele Raad Eelde haar wederom uitgenodigd; deze keer om donderdag 7 maart te komen vertellen over haar veelgeprezen biografie van Remco Campert: “Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert”.

Twee jaar lang was Mirjam van Hengel elke vrijdagmiddag te gast in huize Campert, waar ze vrijelijk hem en zijn vrouw vragen mocht stellen en al zijn papieren mocht inzien. Dat leidde tot een biografie die anders is dan gebruikelijk in Nederland; persoonlijker, selectiever en literairder. Het in het najaar van 2018 verschenen werk kreeg goede recensies en wordt geroemd als “een rijk geschakeerd portret van een schrijver die altijd zwijgzaam was over zichzelf”.

U kunt Mirjam van Hengel’s eigen verhaal over het tot stand komen van deze biografie horen in de Bibliotheek, (Wolfhorn 1, 9761 BA Eelde) op donderdag 7 maart om 20.00 uur.

Entree € 7,50, voor leden bibliotheek € 6,50. Voorverkoop Bibliotheek Eelde, tel. 088 012 8215

Film

Filmfabriek Bunne; Visage Village

Zondag 24 feb, 15.00 uur:  Visages Villages

De Filmfabriek (Peizerweg 2, Bunne)

Regisseuse en fotografe Agnès Varda is een markante figuur in de Franse cinema. Samen met JR, een eigenzinnige kunstenaar met een grootse verbeelding, vormt ze een uniek duo. Agnès is inmiddels in de tachtig, JR midden dertig. In de vrolijke documentaire ‘Visages Villages’, die de Culturele Raad Eelde op zondag 24 februari vertoont, trekken Agnès en JR samen door Frankrijk, waarbij ze zich laten leiden door toeval, passie en intuïtie. Ze portretteren de mensen die ze ontmoeten, ze maken foto's van fabrieksarbeiders, echtgenotes van dokwerkers uit Le Havre, een cafémedewerker, een postbode. Hun portretten, opgeblazen tot reuzenformaat, komen terecht op muren, loodsen of containers. Een watertoren wordt beplakt met vissen. Mensen samenbrengen, tijd doorbrengen met degenen die normaal niet in de schijnwerpers staan, dat is de achterliggende gedachte. Het resultaat is vaak ontroerend.

Hun reis schept een band waarin het voormalige boegbeeld van de nouvelle vague (Agnès) en de inmiddels wereldberoemde fotograffitikunstenaar (JR) elkaar als kunstenaars vinden en het landschap tot museum maken. Ze vullen elkaar perfect aan. Hun hartverwarmende vriendschap vormt de basis voor een waarachtige en lieve roadmovie.

Zo is ‘Visages Villages’ van alles tegelijk: de weerslag van een geslaagd graffitiproject, een ode aan de onbekende Fransman, een kijkje in de keuken van twee kunstenaars, een mijmering over de loop van het leven. Bovenal is het een speels en liefdevol essay over het verschil tussen kijken en zien. (Frankrijk 2017, Duur: 90 minuten)

Toegang: € 10,00 (incl. koffie / thee)

Reserveren: www.cultureleraadeelde.nl

 


lezing

De Russische Ziel

Donderdag 14 februari, 20:00 uur, Museum Vosbergen

DE RUSSISCHE ZIEL 

LEZING OVER RUSSISCHE POËZIE, LITERATUUR EN SCHILDERKUNST

DOOR KAREL VAN OLFFEN 

Muziek en poëzie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door poëzie en muziek te combineren, ervaart de luisteraar hoe taal en muziek in elkaars verlengde liggen, elkaar versterken.

In deze lezing zal worden gesproken over de bijzondere geschiedenis en ontwikkeling van de Russische  literatuur en muziek. Speciaal de 19e eeuw , wanneer de Russen eindelijk hun eigen Nationale stijl hebben gevonden, staat hierbij centraal. De componist Moesorgski is hier de grote vernieuwer. Met zijn radicale breuk met de Westerse muziektraditie begeeft hij zich op het pad van de “ waarheid “ in de kunst. Dat zal een zoektocht worden naar de menselijke emotie, naar de “ Russische ziel “. Moesorgski richt zich op de gesproken taal en het vinden van een muzikaal equivalent daarvan. Belangrijk voor alle componisten uit deze tijd waren natuurlijk de Russische dichters en schrijvers zoals  Poesjkin, Tolstoj, Tjoettsjev, Nekrasov  en nog vele anderen. 

In het bijzonder Poesjkin werd gezien als  de “ hofleverancier “ van schitterende poëzie. Een groot aantal van zijn verzen is door de componisten van “ Het machtige hoopje “ op muziek gezet. Om deze prachtige culturele periode nog meer luister bij te zetten, worden ook dwarsverbindingen met de Russische schilderkunst gelegd.

Karel van Olffen is musicus. Na zijn opleiding aan het conservatorium in Amsterdam, specialiseerde hij zich in de geschiedenis van de Russische muziek en haar dwarsverbindingen met de Russische literatuur en schilderkunst.

 Locatie: Museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35, 9761 TJ Eelde

Entrée € 8,00 (incl. consumptie). Voorverkoop: Museum Vosbergen, tel. 050 - 308 1291 of

 info@museumvosbergen.nl

De jonge Poesjkingezellig feestje

Kleintje Koepeltjes


Concert

Wille & The Bandits in De Amer

Wille & The Bandits: muzikale smeltkroes

Met Wille & The Bandits, uit het Engelse Cornwall, heeft De Amer zondag 20 januari (14.00 uur) een band in huis, die regelmatig de oversteek maakt naar het Europese vasteland. In 2016 was de band ook al eens in Amen. Wille Andrews, zang en (slide) gitaar,  Andrew Naumann (drums) en Matthew Brooks (bas, zang) hebben een geheel eigen benadering van blues en bluesrock. Ook weten ze boeiende cross-overs te maken met roots, folk en latin. In die muzikale smeltkroes zet Wille Andrews de toon. Niet alleen met zijn temperamentvolle stem, maar eveneens als schrijver van de meeste teksten, die vaak maatschappijkritisch zijn. Andrews experimenteert ook voortdurend met (vintage) instrumenten en geluiden. Zo levert een Duitse Weissenborn lapsteelgitaar het Hawaï-effect. Andrew Naumann heeft naast de drumkit ook een djembé tot zijn beschikking.

Het repertoire van Wille & The Bandits, waarin Matthew Brooks een prima tweede stem zingt, omvat covers, afgewisseld door eigen werk. De band bestaat uit energieke en creatieve muzikanten die ook nog eens hun betrokkenheid bij het lot van de wereld uitdragen. Een optreden van Wille & The Bandits laat het publiek dan ook meestal niet onberoerd.

Reserveren via: 06 8322 5680 of                 

 reserveren@cafedeamer.nl

Zondag 20 januari 2019

Wille & The Bandits (Blues/Bluesrock)

De Amer in Amen

Aanvang: 14.00 uur

Entree: € 19,00

Concert

Folk uit Bristol in De Amer

Virtuoze folk uit Bristol in Amen

 

Kit Hawes en Aaron Catlow spelen op zaterdag 19 januari (20.00 uur) voor het eerst in De Amer, maar de roem is het folkduo uit Bristol al vooruit gesneld. Wie de recensies  van hun optredens leest, ontmoet louter bewondering en enthousiasme. Kit Hawes (gitaar) en Aaron Catlow (viool) onderscheiden zich met vliegensvlug snarenwerk, bezield vioolspel en fijne samenzang. Niet voor niets is Hawes genomineerd als Instrumentalist of The Year bij de UK Americana Awards.

Volgens Catlow is folkmuziek er niet om noot voor noot nagespeeld te worden. Dat is de reden dat zij traditionals in nieuwe, frisse arrangementen hebben gestoken. Hawes en Catlow, die hun sporen al in andere bands verdienden, beperken zich niet tot Engelse folk, maar waaieren lekker uit naar andere windstreken. Voor razendsnelle gipsyswing draaien ze hun hand niet om, een prachtig instrumentaal stuk van Hawes over De Lofoten ademt Scandinavië en aanstekelijke Russische deuren komen eveneens voorbij. Ook Amerika is niet in sommige nummers niet ver weg.

Reserveren via: 06 8322 5680 of

 reserveren@cafedeamer.nl

Zaterdag 19 januari 2019

Kit Hawes & Aaron Catlow (Folk)

De Amer in Amen

Aanvang: 20.00 uur

Entree: € 19,00


uit

G & A Boelens


Presenteert:

Toneel vereniging CONCORDIA: Er zijn nog kaarten voor de zaterdagavond 19 januari en de vrijdagavond 29 januari. Kaarten à 8 euro kontant af te halen aan de bar. Aanvang: 20:00 uur.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woensdagavond 30 januari: Stijn Bloemhof``s ( bekend van De Jamband en Same Old) live afstudeerproject aan de Noorderpoort. Aanvang: 20:00  Publiek welkom !.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdagavond 1 februari: DICHTERSAVOND. Gedichten voorgedragen uit eigen werk en bestaand werk door dichters uit ons dorp.  Iedereen welkom!  Aanvang: 20:00 uur.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondagmiddag 10 februari: ROOTS`66  Live. Met stamppotten buffet. Aanvang:16:00 uur. Reserveren à 15 euro pp. (incl. stamppot) noodzakelijk. 0503091323.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donderdagavond 21 februari: De READSHOP presenteert haar 1e LITERAIR CAFE met een lezing van PAULINE BROEKEMA over haar nieuwste "Het uiterste van de zee"

Inloop vanaf 19:00 uur. Aanvang: 19:30 uur. Toegangskaarten à 7,50 incl. kop koffie/thee bij de Readshop hoofdweg 71 a Eelde. Of aanmelden via  0503095774

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondagmiddag 24 februariLive band  HONEY JAR   

Zondag 24 februari om 16.00 uur heeft Café Theater Boelens in Eelde de primeur van een optreden van Honey Jar. Deze band bestaat uit Tijmen Hordijk (bas en zang), Henk Kieft (gitaar en zang) en Pieter Bregman (zang, gitaar en mondharmonica). Alle drie zijn ervaren muzikanten. Honey Jar is een nieuw project. De drie mannen hebben elkaar gevonden in de wens om intense muziek te maken en het toch klein te houden. Ze spelen songs, made in the USA, vaak meerstemmig, in de beste traditie van Americana, blues en roots music. Zonder drummer houden ze het volume prettig beheerst en maken een feestje met sfeer. Toegang is gratis. 

Kunst

Expositie Afscheid


Film

Darkest Hour
Zondag 20 januari 2019 15.00 uur: Darkest Hour

De Filmfabriek (Peizerweg 2, Bunne)

 De Culturele Raad Eelde heeft als eerste film in het nieuwe jaar ‘Darkest Hour' uitgekozen. Deze boeiende film werpt een blik op het leven van Winston Churchill. Binnen enkele dagen nadat hij premier van Groot-Brittannië is geworden, staat hij voor een lastige opgave: een vredesverdrag afsluiten met nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van een natie. Terwijl de nazi’s West-Europa binnenvallen en de dreiging van een invasie voelbaar is, heeft Churchill te maken met een onvoorbereid volk en een sceptische koning. Bovendien is zijn eigen politieke partij tegen hem aan het samenspannen. Churchill moet zijn moeilijkste dieptepunt overwinnen en de natie achter zich zien te krijgen in een poging de wereldgeschiedenis te veranderen. Dat is wat deze film van regisseur Joe Wright zo meeslepend maakt: de permanent aanwezige notie dat de Britten op een haar na hadden onderhandeld met de nazi's en dat een vergelijk met de nazi's de loop van de geschiedenis zou hebben verlegd.

Er wordt uitstekend geacteerd: hoofdrolspeler Gary Oldman weet Churchill verrassend goed tot leven te brengen. Hij mompelt, lispelt, twijfelt en sjokt en we zien een ongelikte, onmogelijk aan partijbanden te leggen Churchill, die in onmin verkeert met de Britse koning. Al vanaf de eerste scène waarin we hem treffen, 's ochtends op bed, onbijtend met bacon, sterke drank en forse sigaar, een brief dicterend aan een buitenlandse collega-politicus, kijken we naar een volwaardige lucide Churchill, van vlees en bloed.

Ook de vlijmscherpe dialogen zijn een genot en de formele scènes tussen Churchill en de koning vormen een komisch schouwspel: Ben Mendelsohn's George VI doet niet onder voor Colin Firth’s rol als dezelfde moeilijke sprekende koning in The King's Speech.

Dit alles maakt van Darkest Hour een meeslepende film die u echt gezien moet hebben! (UK 2017, Duur: 125 minuten).

Toegang: € 10,00 (incl. koffie / thee). 


reserveren www.cultureleraadeelde.nl

evenementen en nieuws

Feestgedruis in Eelde-Paterswolde