Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Gevangenismuseum


Gevangenismuseum Veenhuizen

Oude gracht 1, 9341 AA Veenhuizen

info@gevangenismuseum.nl https://www.gevangenismuseum.nl

Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Bekijk de maquettes, prenten en historische objecten, zoals een pijnbank en zelfs een radbraakkruis, die laten zien hoe bruut er vroeger gestraft werd…

In het Gevangenismuseum vind je nog echte slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok. Je mag overal in! Wil je weten hoe het er tegenwoordig in de gevangenis aan toe gaat? Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap.

Het Nationaal Gevangenismuseum verzamelt objecten over straffen en strafrechtspleging van het jaar 1600 tot het heden. Het gevangenisdorp Veenhuizen en de geschiedenis daarvan (tot 1980) speelt een bijzondere rol in ons museum en onze collectie.

Het Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen is een unieke plek in Nederland, vol spannende presentaties, interessante tentoonstellingen, bruisende evenementen en een verrassende omgeving.

In 2015, tien jaar na de vernieuwing en heropening van het Gevangenismuseum, ontvingen we de miljoenste bezoeker. Daarmee bevestigden we onze positie als unieke erfgoedlocatie en onze belangrijke rol in het cultuurtoerisme van Drenthe. Met de verwachte toekenning van de Unesco-Werelderfgoedstatus voor de Koloniën van Weldadigheid ligt verdere groei en ontwikkeling van ons museum en de bezoekersaantallen in de lijn der verwachting.

Sinds 2012 zijn de verschillende Koloniën weer samen onder de noemer ‘Koloniën van Weldadigheid’. Mede dankzij de Werelderfgoednominatie en de financiële steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Provincie Drenthe, hebben Nationaal Gevangenismuseum, Kempens Landschap, Vereniging de Ommerschans en Maatschappij van Weldadigheid – partners uit de verschillende Koloniën – de handen in elkaar geslagen onder de noemer ‘Eén geschiedenis, zeven verhalen’. ‘1 geschiedenis – 7 verhalen’ verenigt vier bezoekerscentra in Nederland en België. Zij dragen één logo en delen één website. Het unieke verhaal en verleden van de Koloniën met zijn bijzondere landschappen, boeiende verhalen, rijk erfgoed en indrukwekkende natuurgebieden dragen zij uit als 1 geheel.

Zie voor meer informatie: www.kolonienvanweldadigheid.eu

https://www.gevangenismuseum.nl