Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Internationaal Klompenmuseum


https://klompenmuseum.nl

Het Klompenmuseum Gebr. Wietzes in Eelde, in de kop van Drenthe, is genoemd naar de twee laatste klompenmakers in Eelde: Eiso Wietzes (1916 – 1977) en Egbert Wietzes (1925 – 1988). Niet alleen vervaardigden zij op zeer vakkundige wijze gebruiksklompen; zij verzamelden ook klompen uit vele landen.

Na het overlijden van Egbert krijgt de Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes het beheer over de collectie klompen, plusminus 600 paar, en klompenmaker gereedschappen. In 1990 wordt het Klompenmuseum Gebr. Wietzes in Eelde geopend. In 2002 komt de totale collectie in bezit van het Klompenmuseum.

Deze collectie werd in 1990 uitgebreid met een collectie van klompen en uniek klompenmakergereedschap uit Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje van de heer H.P. Bongers uit Enschede, leraar aan een Technische school in Enschede.
Het Internationaal Klompenmuseum bezit de belangrijkste en grootste collectie klompen van Europa. De collectie wordt nog steeds aangevuld met giften en aankopen: In 2009 heeft het bestuur van het museum een grote collectie unieke, bijna 600 paar, klompen uit Frankrijk aan kunnen kopen. De collectie bestaat nu uit meer dan 2.400 paar klompen uit ongeveer 43 landen.

 

Egbert Wietzes in zijn winkel met klompenverzameling

De totale, internationale collectie omvat:
- ruim 2.400 paar verschillende klompen, houten zolen en ander schoeisel met een houten zool uit de hele wereld.
De grootste en meest uitgebreide collectie ter wereld.
- honderden stuks gereedschappen uit 6 Europese landen
- enkelvoudige machines (± 1920) uit Nederland, Duitsland en Frankrijk
- archiefmateriaal over de klompen en de collectie van het museum, informatiemateriaal, zoals boeken, krantenartikelen, foto’s, enz. enz.

Belangrijke pijlers van het Klompenmuseum zijn de uitgebreide collectie en een gezonde bedrijfsvoering. Maar het museum kan alleen bestaan door de inzet van ca. 60 vrijwilligers. Alle vrijwilligers zijn bij het museum gelijkwaardig, of je nu gastvrouw bent, rondleider of bestuurslid. Het stichtingsbestuur bestaat uit meewerkende bestuursleden, die op deze wijze nauw contact houden met de medewerkers en op de hoogte blijven van het dagelijks reilen en zeilen.