Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Zuidlaren 

Zuidlaren is een esdorp op een uitloper van de Hondsrug. De Hunebedden bij Midlaren (D3 en D4 3000 jaar v Chr.) bewijzen dat er er al heel lang mensen wonen.

De bewoning was eerst geconcentreerd rond Midlaren na de 12 eeuw verschoof deze naar Zuidlaren.
In Zuidlaren waren er 13 brinken waarvan er nu nog 7 over zijn. De kerk in Zuidlaren kreeg in de 1300 een toren, in de 15e werd deze verhoogd en in 1648 werd de kerk verbouwd en kreeg het koor twee kruisribgewelven en een waaiergewelf.
Begin 17e eeuw werd borg Laarwoud gebouwd en bewoond door fam. Van Selbach. In 1750 werd Laarwoud gekocht door Drost van Heiden en die maakte er een havezate van en er kwam een sterrebos bij. In 1851 werd de korenmolen de “Wachter”gebouwd deze doet nu dienst als een molenmuseum. Dit museum is een aanrader zie Tip-eelde.nl onder musea.

 

 

 

 

Zuidlaren staat ook bekend om Berend Botje die met zijn bootje naar Zuidlaren ging en nooit meer terugkeerde. 
Er gaan veel verschillende lezingen over wie nu Berend Botje was hieronder enkele lezingen.

 

§  De edelman Lodewijk van Heiden (1773-1850) telg uit de familie Van Heiden Reinestein, die de havezate Laarwoud te Zuidlaren bewoonde, en de enige Nederlandse zeeheld afkomstig uit Drenthe. Hij bracht lange tijd door in dienst van de Russische tsaar. In 1827 versloeg hij, als een van de geallieerde "drie admiraals", de Ottomaans-Egyptische vloot in de Slag bij Navarino (de laatste grote zeeslag met houten zeilschepen) welke het einde van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog inluidde. De Grieken noemden hem als bevrijder liefkozend bébé (vader), wat mogelijk verbasterd werd tot Berend Botje. In 1832 keerde hij als held in Zuidlaren terug, kon daar niet aarden, vertrok naar Letland en kwam nooit weer terug.

§  Een boertje uit Borger, die lang geleden met zijn scheepje over de Hunze naar Zuidlaren voer. Hij kwam op de Zuidlaardermarkt terecht en ging nooit weerom.

§  Bommen Berend, de bijnaam van de bisschop van Münster, die in 1672 de stad Groningen met bommen bestookte

§  Berend Drenth (bijnaam Berend Botje), een rijke reder uit Groningen die zijn wrakke schepen de Oostzee opstuurde om later, als de schepen waren vergaan, het verzekeringsgeld op te strijken. Niet deze Berend Drenth, maar de bemanning kwam nooit weerom.

Een beeld met fontein van Berend Botje staat aan de Stationsweg in het Drentse dorp Zuidlaren. Dit beeld houdt het verhaal van Berend Botje levend. De voorheen bestaande Stichting Recreatiebelangen Zuidlaren vatte in 1964 het plan op om een kunstwerk, voorstellende Berend Botje te realiseren. Het beeld is ontworpen door Willy Pot, destijds wonende in Son. Het beeld werd op 1 juli 1967 door de voorzitter van het Drents Genootschap en de Culturele Raad, Dr. K. van Dijk onthuld.Het originele beeld is niet meer in het centrum van Zuidlaren te vinden. De "boom" die het mannetje vasthoudt was al eens verdwenen en provisorisch vervangen door de steel van een bijl. Klein vandalisme (het beeld is bijv. al eens ontvoerd door studenten) en de slechte kwaliteit van het materiaal waarvan het beeldje is gemaakt, zorgden voor aftakeling. Het origineel staat sinds 2009 in een loods bij het Molenmuseum De Wachter te Zuidlaren, waar het is te bezichtigen. Op de oorspronkelijke plaats aan de Stationsweg is een replica neergezet. 

Het huidige Zuidlaren staat voor een mooi groen dorp met veel recreatie mogelijkheden, het heeft een gezellige dorpskerk met veel winkels, supermarkten en restaurants.
Bij mooi weer zijn de fiets- en wandel mogelijkheden onuitputtelijk met veel routes en bij slecht weer heeft Zuidlaren een mooi subtropisch zwembad.

 

Er zijn ruimschoots overnachtings mogelijkheden van luxe hotel tot mini boerencamping. zie Tip-eelde.nl onder hotels en campings.

Voor een dagje uit met kinderen is het attractiepark “Het Sprookjeshof” bij mooi of slecht weer een perfecte keuze.
Voor de watersporter heeft Zuidlaren het Zuidlaardermeer waar alle mogelijkheden zijn om te zeilen en te recreareren.