Welkom bij Tip eelde

Het toeristische informatiepunt

Toeristen Informatie Punt Eelde-Paterswolde

Welkom bij Tip-Eelde

Welkom op de site bij Tourist Info Eelde-Paterswolde Wij zijn 1 van de 2 toeristen informatiepunten 

in de gemeente Tynaarlo. Onderstaand ziet u de adressen van de twee TIP-Kantoren in de gemeente Tynaarlo. 


TIP Eelde/Paterswolde

Hoofdweg 179

9765 CC  EELDE

Tel. 050-3094640


TIP Vries

Schultestraat 4

9481 BC  VRIES

Tel. 0592-542982


Tourist Info is de vernieuwde naam voor VVV. In heel Drenthe zijn alle blauwe bordjes vervangen door het warme rood van Tourist Info.


De Tourist Info Punten (TIP) zijn herkenbaar aan het rode met witte logo en de grote i.


De TIPs verschillen van de oude VVV’s en zijn meer gericht op wat de toeristische ondernemers te bieden hebben. Naast de Tourist Info Punten, zijn er ook Tourist Info Folderpunten bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Hier zijn folders en verschillende soorten kaarten en routes te verkrijgen, echter voor uitgebreidere informatieverstrekking over o.a. evenementen bent u bij TIP Eelde-Paterswolde van harte welkom.


Tourist Info EELDE-PATERSWOLDE 

Bij ons kunt u zich laten informeren over Drenthe, diverse activiteiten en evenementen, wandel- en fietsroutes, de natuurgebieden, de verschillende overnachtingsmogelijkheden.


Ondernemers, verenigingen, stichtingen

U kunt bij ons gratis uw evenementen aanmelden  via ons formulier of email: info@tip-eelde.nl  die worden geplaatst in onze UIT-TIP'S 

Folders en raambiljetten kunt u bij ons aanleveren. 


OPENINGSTIJDEN:

 DINSDAG T/M VRIJDAG      

 10.00 - 18.00 UUR  

 ZATERDAG

 10.00 - 16.00 UURArtikelen

Volg de nieuwste gebeurtenissen in Eelde Paterswolde

film

Greenbook - Melkfabriekj Bunne

Zondag 1 nov 2020, 15:00 uur

Filmfabriek in Bunne, Peizerweg 2

GREEN BOOk

Ook onder de aangescherpte corona maatregelen mogen er gelukkig films in de Melkfabriek vertoond worden (max. 30 personen) en de Culturele Raad Eelde heeft voor de eerste zondag in november de succesfilm 'Green Book' op het programma gezet.

Het scenario van deze roadmovie uit 2018, onder regie van Peter Farelley, is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De titel van de film verwijst naar een gids voor zwarte reizigers met de schaarse, voor hen veilige motels in het gesegregeerde Amerika. 

De film volgt een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter, Tony Lip genaamd, die tijdelijk zonder werk zit als zijn nachtclub voor een paar maanden dicht gaat. Vervolgens besluit hij als chauffeur en bodyguard de uiterst getalenteerde, homoseksuele, zwarte pianist, Don Shirley, te begeleiden bij zijn tournee door het zuiden van Amerika. De witte Tony ziet dan voor het eerst hoe zwarte mensen behandeld worden in het zuiden van Amerika van de jaren zestig. Green Book is een verhaal over racisme dat verteld wordt vanuit zijn perspectief.

De platvloerse, racistische Tony Lip wordt vertolkt door Viggo Mortensen en de vorstelijke Don Shirley door Mahershala Ali. Zij leven elk in een totaal andere wereld, maar krijgen toch geleidelijk aan een band met elkaar.

Toegang € 10,00. Uitsluitend vooraf reserveren via www.cultureleraadeelde.nl. Na uw reservering ontvangt u een bevestigingsmail met een betaalverzoek.

Speelduur 130 min

Filmfabriek Bunne, Peizerweg 2, Bunne

 

Lezing

Klimt en Wenen in het fin de siècle

KLIMT EN WENEN IN HET FIN DE SIÈCLE

Op dinsdag 20 oktober komt kunsthistorica Margaret Breukink in de Herberg van Hilbrantsz een lezing houden over Klimt en Wenen in het fin de siècle.

De naam Gustav Klimt (1862-1918) is nauw verbonden met sensuele lijnen, erotiek, verleidelijke vrouwen en gouden versieringen. Zijn onmiddellijk te herkennen werk is het symbool geworden van Wenen rond 1900. Met betekenisvolle schilderijen als Judith en De Kus, waarin een liefdespaar versmolten lijkt in een vergulde omhelzing, oogstte Klimt internationale roem. Hij was één van de meest vooraanstaande kunstenaars van zijn tijd en wordt gezien als een stamvader van het Weense modernisme. Hij was een stimulerend voorbeeld voor jongere kunstenaars in hun opstand tegen de waarden van de oudere generatie. 

Zo was hij voorzitter van de vereniging van avant-garde kunstenaars Die Wiener Secession, die in 1987 werd opgericht.

De Culturele Raad Eelde is blij dat deze bevlogen vertelster weer naar Eelde wil komen en we zijn er zeker van dat ze haar toehoorders wederom zal weten te boeien.

Aanvangstijd 20.00 uur; entree € 5,00

Vooraf reserveren via info@cultureleraadeelde.nl

 is noodzakelijk. Bestellers ontvangen via de mail een reactie met daarin vermeld het banknummer waar het bedrag naar overgemaakt kan worden. Betaling aan de zaal is niet mogelijk.

Bij een bestelling van 2 plaatsen staan de stoelen naast elkaar maar wel op 1,5 meter afstand van de overige stoelen.

Datum 20 oktober, aanvang 20:00 uur

Locatie Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

expositie

Expositie natuurfotografie in Galerie Lemferdinge

Galerie Lemferdinge: Expositie Natuurfotografie

Zondag 11 oktober t/m zondag 22 november 2020

Galerie open: zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Vereniging voor Natuurfotografie Drenthe en de

Vereniging voor Natuurfotografie Friesland

De Vereniging voor Natuurfotografie-Drenthe en de Vereniging voor Natuurfotografie-Friesland zijn verenigingen van enthousiaste natuur- en landschapsfotografen. Creatieve natuurfotografie, landschappen en dieren of het vastleggen van een natuurmoment: het kan allemaal. De verenigingen streven ernaar elkaar te stimuleren, om zo tot een hogere kwaliteit van natuurfoto’s te komen. Op de bijeenkomsten van de verenigingen - één keer per maand - wordt elkaars werk in een gezellige, ontspannen sfeer besproken.

Naast de gewone bijeenkomsten worden excursies georganiseerd. Verder zijn er bijeenkomsten waarop een fotografisch onderwerp dieper wordt behandeld, zoals het gebruik van een fotobewerkingsprogramma’s of van flitstechnieken.

Aangezien de verenigingen enkele leden gemeenschappelijk hebben is er gemakkelijk contact en proberen ze waar dat uitkomt samen te werken. Deze expositie met foto’s van 27 fotografen is daar een mooi en inspirerend voorbeeld van.

Galerie Lemferdinge: Lemferdingelaan 2, Paterswolde

Deelnemende fotografen: Rob Blanken, Jan Boer, Klaas de Boer, Eef Bos, Ina Bouhuizen, Luuk Buit, Gert Buter, Hans van Dijk, Eric Dost, Wim Dunning, Sjoerd Hogerhuis, Igor Hoveijn, Hans Jansen, Klaas Kanis, Jan van der Knokke, Wolter Kornet, Yvonne van der Laan, Henny Leijtens, John Mulder, Jogchum Reitsma, Hans Schinkel, Douwe Struiksma, Roeli van Til, Leo Vogelenzang, Bianca de Vries, Gerda de Vries en Jaap de Vries.

Concert

Kerkconcerten Vries

Het nieuwe programmaboekje voor de Kerkconcerten Vries is uit. Omdat er nu veel minder bezoekers aanwezig mogen zijn bij de concerten kunt  u de entreekaarten voor de concerten via de website reserveren en betalen. De concerten zullen zonder pauze zijn maar de koffie en thee met eigengebakken lekkers hoeft u niet te missen, die krijgt u voorafgaand aan het concert. reserveren via www.kerkconcertenvries.nl  Het programma kunt u via de site of onze agenda vinden

evenement

Kunstbende Drenthe

 

Support jong talent van  

Kunstbende Drenthe via livestream 

Voorronde op 25 en 26 september in Podium Zuidhaege, Assen

 
Assen 8 september 2020 - Na een periode vol online activiteiten in KLUB Kunstbende en coronaproof optredens met concerten aan huis staan alle talentvolle artiesten klaar om het Kunstbende-podium te bestormen en zich te presenteren aan de jury. Op 25 en 26 september wordt in Drenthe de voorronde gehouden in Podium Zuidhaege via livestream en met beperkt publiek. De beste acts stromen door naar de finale op het Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam op 7 en 8 november 2020. De livestream van Drenthe is op 26 september te volgen op
kunstbende.nl/drenthe-live.  

 

Programma 
Tijdens de voorronde treden jonge makers van 13 t/m 18 jaar uit alle hoeken en gaten van Drenthe in verschillende kunstcategorieën
op. Verwacht acts met allerlei themas en in de meest uiteenlopende genres, van strakke hiphopdans en interessante expo-werken tot wervelende fashioncollecties en spetterende spoken word. Een jury vol professionals is op veilige afstand aanwezig om de makers te beoordelen. Check alle deelnemers en juryleden in het blokkenschema op kunstbende.nl/drenthe-live. De livestream voor de DJ’s is op 25 september van 19.30 tot 22.00 uur. Op zaterdag 26 september zijn de andere categorieën van ongeveer 10:30 tot 18:00 te zien. Via een chatbox op deze pagina kan men de hele middag vragen stellen en alle deelnemers supporten. De expo-deelnemers zijn te vinden in het Drents Museum op 26 september.
 
Feestje op de livestream
 
Om de livestream feestelijk in te kleden werkt Kunstbende dit jaar samen met vier enthousiaste jonge reporters van Kunstbende: Luuk van Leeuwen (winnaar eerste prijs Film 2018 en
Kunstbende-ambassadeur), Sam Zegelink (winnaar tweede prijs Fashion 2018 en Kunstbende-ambassadeur), Angelo Anches (deelnemer Muziek 2019) en Lieke Hammink (deelnemerFilm 2018, deelnemerInfluencer 2019en Kunstbende-ambassadeur). Zij nemen de kijker aan de hand mee langs optredens, Krash Kourses (snelcursussen) en throwback-video‘s van dertig jaar Kunstbende.Check hun video ‘Welkom op de livestream’ hier.  
 
Samen gaan we door
 

Afgelopen maanden heeft Kunstbende diverse activiteiten georganiseerd voor jong talent, waaronder KLUB TV op Instagram, maar ook verschillende live-optredens op een mobiele LandRover voor bejaardentehuizen.Marjolein Rietveld, directeur Kunstbende:  
 
‘Corona laat jonge makers duidelijk geen roet in het eten gooien, we zien dat ze online extra vindingrijk en actief zijn geworden in het uiten van hun creativiteit. Ze zoeken elkaar online meer dan ooit op, dat hebben we deafgelopen tijd echt gemerkt. Als Kunstbende zijn we verantwoordelijk om jonge makers verder op weg te helpen, ook in deze lastige tijd. We voelen ons zeer gemotiveerd om samen met onze partners de jonge makers een podium te bieden. Iets waar veel jongeren al meer dan een half jaar op hebben moeten wachten. Elk podium biedt de jonge makers de beste omstandigheden binnen de maatregelen; ze kunnen gewoon optreden, op een professioneel podium, met beperkt publiek en via livestream.’  
 
Kunstbende
 
Kunstbende is hét platform voor talent van 13 t/m 18 jaar. Jongeren kunnen meedoen in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal en Theater. Op 7 en 8 november 2020 strijden meer dan honderd acts voor de felbegeerde prijzen tijdens de landelijke finale op het 
Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam. Daarna worden ze door een persoonlijke coach klaargestoomd voor een optreden op een groots podium, van Mysteryland tot het Stedelijk Museum Amsterdam. 
 
Kunstbende Drenthe wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, de gemeenten Assen, Coevorden en Noordenveld, VSB en het Prins Bernard Cultuurfonds. Kunstbende Nederland wordt ondersteund door partner in cultuur Rabobank, Fonds voor Cultuurparticipatie, ArtEZ University of the Arts en diverse andere 
sponsors en partners. Veel artiesten hebben hun eerste stappen gezet bij Kunstbende, zoals Nielson, Kalvijn en Martin Garrix. 
 

Concert

Lianne Abeln

Lianne Abeln begeleid door Ed Wennink en Nettie Vening op zondag 27 september 2020 in De Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK  Eelde, aanvang 17.00 uur

Arrangement concert en aansluitende maaltijd 22,50, entree concert 10 euro, uitsluitend betalen met pinpas

Reserveren via herbergvanhilbrantsz.nl        www.cultureleraadeelde.nl

evenement

mozaïkroute 5 en 6 september


expositie

Hout Couture

 

Bij de kerstborrel van het afgelopen jaar keken de vrijwilligers van het Internationaal Klompenmuseum vooruit naar wat het jaar 2020 hen zou kunnen brengen. Ze maakten nog grapjes over de uitspraak van het jaartal. Gaan we het twintig twintig noemen of tweeduizendtwintig? In eens is dat niet meer relevant en de werkelijkheid zoals we die nu ervaren konden we toen met geen mogelijkheid voorspellen.

De nieuwe tentoonstelling HOUT couture was net af en kon niet geopend worden omdat precies op dat moment, door het nieuwe Coronavirus, het advies van de overheid kwam om musea te sluiten. En wat moet je dan doen?

Een mogelijkheid diende zich aan. Het maken van een virtuele tour door het museum. Hier konden de vrijwilligers hun energie in steken en het gaf hen de mogelijkheid om de nieuwe tentoonstelling toch te laten zien.

De virtuele museumtour van het Internationaal Klompenmuseum is af en staat op de website - www.klompenmuseum.nl/tour.

In de expositieruimte kunt u de tentoonstelling HOUT couture bekijken, in de werkplaats zijn allerlei gereedschappen en machines te zien en in de videoruimte kunt u daadwerkelijk een filmpje bekijken.

“Een wandeling door een “onlinemuseum” kan de beleving van een bezoek aan een stenen museum niet vervangen, zo lezen we in het NRC. We hopen dan ook dat u, als het weer kan, ons museum komt bezoeken. We zien u graag gezond en wel in betere tijden.” Aldus Bertus van den Hof van het Internationaal Klompenmuseum.

De virtuele tour is gemaakt door Erwin de Wolff van Onlineinbeeld en de  geluidsopnames zijn gemaakt door Mark Pepping van Mark Music Productions

Vanaf 18 juli jl. is het Internationaal Klompenmuseum weer voorzichtig open in de weekenden voor het publiek. 

Het museum draait volledig op vrijwilligers die vanwege hun leeftijd grotendeels tot de risicogroep behoren. Er zijn echter voldoende vrijwilligers voor wie dit niet geldt om in de weekenden weer open te kunnen gaan. “We hebben de afgelopen periode goed benut om aanpassingen in het museum te doen zodat we de anderhalve meter afstand kunnen garanderen en aan alle coronamaatregelen voldoen.” Aldus het bestuur van het Internationaal Klompenmuseum.

Wilt u het Internationaal Klompenmuseum en de jubileum tentoonstelling HOUT couture bezoeken, dan gaat u als volgt te werk:

Koop een ticket op de website van het museum en reserveer daar een tijdslot. Kom met maximaal 4 personen en desinfecteer uw handen bij binnenkomst. Volg de route die wordt aangegeven. 

evenement

Jeugdherinneringen

     Uitleg over het ontstaan en het doel van het boek “Jeugdherinneringen “                

 

Mijn naam is Wiebe Kruijer, ik ben geboren in 1933, en de auteur van het boek met de veelzeggende titel “Jeugdherinneringen”.  In mijn jeugd heb ik tot mijn vierde jaar achter het Familiehotel,  in Paterswolde gewoond,  daarna één jaar aan de Hoornsedijk in Haren en later ruim twintig jaar in Eelderwolde.  Maar “mijn persoontje” is daarbij niet het belangrijkste.  Het gaat in feite om  de situatie waarin ik heb geleefd, de wereld om mij heen, de leefomstandigheden  van de mensen in die tijd, hun sociaal – maatschappelijke en economische situatie,  en over de toenmalige natuur in en rond de gemeente Eelde.  Kortom het leven zoals dat vroeger was, bezien vanuit de ogen van een kind tot  jong volwassene.  Het boek gaat over “vrouger”, de lang vervlogen tijd en over mensen die er veelal niet meer zijn en hun vergeten leefwijze en gebruiken en het sterk veranderde landschap.  Ongeveer 15 jaar geleden ben ik begonnen met het opschrijven van mijn herinneringen om die te bewaren voor het nageslacht. Dit heeft er uiteindelijk,  dank zij het uitstekende redactiewerk van onze zoon Hans, in geresulteerd, dat deze verhalen werden gebundeld in een het boek “Jeugdherinneringen”,(Herinneringen rond de Tweede wereldoorlog).

Het boek is in drie hoofdstukken ingedeeld overeenkomstig de drie geheel  verschillende perioden die de mensen van mijn leeftijd hebben meegemaakt.

info wiebe.kruijer@hetnet.nl

evenement

werkzaamheden heide vijftig bunder hervat

WERKZAAMHEDEN HEIDE VIJFTIG BUNDER HERVAT

 

Natuurmonumenten zal de werkzaamheden op de heide Vijftig Bunder in Midlaren hervatten. In de komende weken zal de aannemer de voedselrijke grond verwijderen waardoor de heide op de Vijftig Bunder in de toekomst weer uitbundig kan bloeien.

In de afgelopen decennia is de heide sterk achteruit gegaan. De stikstof-uitstoot en de daardoor ontstane verzuring spelen daarin een belangrijke rol. De heide biedt veel ruimte aan zeldzame flora en fauna en geeft deze soorten na de werkzaamheden weer toekomst op De Vijftig Bunder in Midlaren.

Het werk bestaat uit het verwijderen van het strooisel dat het bos achter heeft gelaten. Hierin zitten veel voedingsstoffen wat momenteel tot flinke verruiging leidt en veel bramengroei geeft. Ook worden enkele delen geplagd, waaronder delen van de laagtes op en rond de oude heide. De nog aanwezige kwetsbare vegetatie en de archeologische waarden zijn goed in kaart gebracht en zullen goed worden beschermd.

 De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd in de maanden juli en augustus. Naast deze werkzaamheden vindt er nog een aanvullend bodemonderzoek plaats om de exacte plaatsen van verzuring in kaart te brengen. Hieruit volgt een advies om de verzuring tegen te gaan. Al deze maatregelen zullen leiden tot een mooie bloeiende heide dat weer plaats zal bieden aan vele soorten planten en dieren.

 Ook nu kunt u al genieten van het landschap in het Noordlaarderbos en Vijftig Bunder. Met een schitterende wandelroute kunt u alle bijzondere aspecten van dit gebied ervaren en ontdekken.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor op Vennebroek

050-309 2387